71

С военен ритуал и слово: Почитаме Деня на Ботев на 2 юни в Пловдив

С военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Тази година се навършват 148 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Церемонията ще се проведе на 02.06.2024 г., неделя от  11.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина. 

Слово ще произнесе Ина Иванова - поетеса и писателка, носител на престижната Награда „Пловдив“ за ярки постижения в областта на културата през изминалата 2023 година в раздел „Художествена литература и хуманитаристика“ за сборника с разкази "И винаги любовта". 

Водещ ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив - Ивайло Христов. 

Участие в церемонията ще вземат Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон Пловдив - почетна рота и венценосци, членовете на комитет „Родолюбие“ и комитет „Васил Левски“, политици, общественици, ученици, граждани и медии. 

Общоградското поклонение завършва в 12.00 часа, когато ще зазвучат сирените в Пловдив и в цялата страна и с едноминутно мълчание ще бъде отдадена всенародна почит.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се почита всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.)

 

Оцени новината

Оцени новината
2/5 от 3 оценки
2/5 от 3 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?