С три изложби и тържествен концерт честват 85 годишнина на читалище в Стамболийски

С три изложби и тържествен концерт ще отпразнува утре рождения си ден Народно читалище "Никола Вапцаров" в Стамболийски. Детската школа по изобразително изкуство към читалището представя картини, изпъстрени с фантазиите на най-малките. Репродукции на снимки от миналото до днес е акцентът, който ще разкаже за живота на читалището, а керамиката на местния художник Димитър Къркеланов, сега преподавател в пловдивското училище за сценични кадри, ще го върне там, откъдето е тръгнал творческия му път - читалищната школа по изобразително изкуство.

Тържественият концерт започва от 18.30 часа в големия салон под мотото „Традицията среща бъдещето" и от сега обещава да насити вечерта с емоциите на 120 танцьори на читалището - от Школата по балет, Детско-юношеският фолклорен танцов ансамбъл „Южняче" с четирите си възрастови групи и Клубът за български народни танци.

Ден преди тържественото честване на 85-тата му годишнина, читалището посреща

театралната трупа от Кърджалийския Драматичен театър „Димитър Димов" с постановките „Патиланци" и "Нора, която пееше наум".

Празненството нямаше как да се случи без спомоществователството на общинските съветници от ПП ГЕРБ Стамболийски Жанета Иванова и Стоян Нанчев. Духът на читалищната дейност в нашия град е запазил традициите живи и до днес, затова смятам, че средствата, които влагаме в това тържество, са начин да кажем "благодаря" на нашите предшественици - коментира Жанета Иванова, която е и директор на читалището. Тя припомни, че преди да бъде кръстено с името на поета Никола Вапцаров, то е носело имената "Пробуда" и "Светлина" и това е още един повод за гордост, че жителите на Стамболийски са го съхранили във времето. Сегашната сграда на читалището е построена през 1960 година с доброволния труд на местните, разказва още Иванова. По думите й, то винаги е било и продължава да бъде сърцето на културния живот на града.

Освен 85 годишнината, читалището тази година отбелязва и 40 юбилей на Детско-юношеския си фолклорен танцов ансамбъл „Южняче". Децата от ансамбъла участват в много фестивали в страната и чужбина. Последното турне на малките танцьори беше в турския град Чанаккале, където вдигнаха на крак публиката.

Да отпразнуват рождения ден с възпитаниците на читалището са поканени депутатите от ПП ГЕРБ Пловдив Област, председателят на Комисията по култура в НС Даниела Петрова и представители на МС.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?