Следвайте ни

С тир и гурбетчия зад волана: Дядо Коледа пристигна в Столипиново от Италия

Махалата се накичи, празнува християнския празник почти като Байрама

viber icon

Дядо Коледа пристигна в Столипиново директно от Италия и извиси триметрова снага на пъпа на махалата. Семейство мюсюлмани си сложи гигантската 3D фигура на балкона на къщата до елхата. И добави още едно белобрадо старче с червен кожух, което да драпа по въжена стълба към втория кат на сградата.

Въпреки че 80 на сто от жителите на етноквартала се турчеят и се самоопределят като мюсюлмани, в махалата християнският празник се тачи вече почти колкото мюсюлманския Рамазан и Курбан Байрам. Гетото се накичи с гирлянди, а най-внушителна е украсата с грамадния Дядо Коледа на къщата на Сузана на ул. „Ландос”. Белобрадкото на нейния балкон е чужденец. Всъщност Добрият старец по принцип не е тукашен, защото идва от Лапландия, но в семейството на Сузи той пристига от Италия.

Фамилията от 15 години е на гурбет на Ботуша, оттам напазарила и вносната украса за празника. Докато Сузана шета из магазинчето за хранителни стоки в приземния етаж на дома си, изброява два железни аргумента да тачи Коледа, въпреки че е празник на друга религия: „Децата да се радват. Каквито и да са традициите, най-важно е разбирателството”.  

Жената няма да сложи софра точно като съседите християни в махалата, но най-малката дъщеря отдавна е написала писмо на Дядо Коледа. Осемгодишното момиче чака да получи нов мобилен телефон. Двете му сестри, по на 18 и 22 години, вече отдавна са наясно, че не мъжът с чувала носи даровете от Лапландия, а баща им с ТИР-а от Италия.

Преди 15 години главата на семейството поел към Ботуша. Мъжът от Столипиново си намерил работа и почнал да изкарва пари, които пращал на домочадието тук. Чак когато минал на по-добре платена позиция - шофьор на камион, повикал и жената с децата.

„Трудно беше, в началото живеехме в един апартамент четири семейства”, разказва за живота на столипиновските гурбетчии Сузи. Много било мъчно и за родата, тя е едно дете на майка си и баща си.

Полека-лека семейството заделило пари, успяло да си вдигне къща в махалата. После отворили магазинче, в което поработват големите дъщери. Малката ходи на училище. 18-годишната завършила фризьорство и също гледа към Италия. Там този занаят е много добре платен, изкарват се поне 70 евро на ден, прави сметка Сузи. Сърцето  се къса само за най-голямата щерка, която не е добре със здравето, при кризи се е случвало да изпадне в безсъзнание за 7-8 минути.

Майка им се моли и трите да си намерят добри момчета и да живеят в сговор. Добре че не се изпожениха малки, хвали ги Сузана. И тя навремето не бързала - първо завършила 10. клас, а мъжът взел даже средно образование и си изкарал войниклъка, преди да я вземе.  

Но днес вече не е така - събират се, разделят се, гледа наоколо Сузи. В нейното семейство обаче много се тачат уважението и задружният живот. За да я разберат, жената веднага дава пример. В Италия хазяинът на апартамента с 4 стаи, в който са под наем, е на 86 години. Останал сам на тая възраст и живее заедно със семейството от Столипиново. „На маса не сяда без нас и ние без него”, описва жената. Не се делят, въпреки различния произход, култура и език. Дядото се понаучила да вдява основни неща на български и турски.

Ние така го разбираме живота, обобщава Сузи и се забързва да обслужи две клиентки в магазинчето. На изпроводяк успява да вметне и още нещо: „В чужбина му казваме Баббо Натале! На Дядо Коледа де!”. След празниците с мъжа поемат пак за Ботуша.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?