Следвайте ни

С "Ясен месец" и военен оркестър Пловдив почете героите на Илинденско-Преображенското въстание ВИДЕО

viber icon


С "Ясен месец" и военен оркестър Пловдив почете героите на Илинденско-Преображенското въстание. На 2 август 2021 г. се отбелязват  118 години от избухването му,  което е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. 

За първи път честванията в Пловдив са включени в културния календар на града. 

"Днес за мен е двоен празник, защото Общинският съвет взе решение този празник да се празнува ежегодно. Това, което аз не успях да постигна като съветник, днес е факт. Родовата ни памет ни задължава да помним историята и да пазим свободата и независимостта на нашата прекрасна родина. Едва ли има друга държава на планената, така хищнически палена и разкъсвана както Майка България. Това много ни задължавa", подчерта председателят на Македонско културно-просветно дружество – Пловдив д-р Лилия Учкунова, която изнесе слово и обясни, че големият камък на паметника е камъкът на  Майка България, другите три са Мизия, Тракия, Македония.

"Това дължим на тези родолюбци, които дадоха живота си за свободата. На дело да покажем, че сме силен дух, който не търпи вмешателство", добави д-р Учкунова. Освен председател на  Македонско културно-просветно дружество – Пловдив тя  е била и дългогодишен общински съветник в Общински съвет – Пловдив, както и носител на званието "Почетен гражданин на Пловдив". 


Водещият Златко Павлов рецитира стихотворението "Ясен месец" от Яне Попов, превърнал се във въстанически марш, а от 1903 г. възприето като химн на Странджа.

"Илинденско-преображенското въстание е потушено с нечувана жестокост и насилие, не успява да постигне своите цели, но избухването му показва решимостта на населението от Одрин до Охрид да се бори за своята свобода", отбеляза  Павлов.

Церемонията се състоя на паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в националноосвободителните борби. 

Положени бяха венци и цветя на паметника до старите Хали в район „Южен“. Гражданите също сведоха глава в знак на почит към паметта на загиналите. 

В общоградското честване  участваха  военен духов оркестър, представителни формирования от  гарнизон – Пловдив - почетна рота и венценосци и комитет "Родолюбие“. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Браво

Браво

02.08.2021 | 20:50

Поздравления за организаторите. Много ми хареса

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?