Следвайте ни

С пламенен рецитал и пример от най-малките Пловдив чества подвига на Христо Ботев СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Стотици пловдивчани се събраха пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина, за да отдадат почит на великия революционер и на загиналите за свободата и независимостта на България. Деца, възрастни, общественици дойдоха да се поклонят пред подвига на великия революционер.

Освен малчуганите, дошли с родители и баба и дядовци, организирано са дошли и хлапетата от детска градина, и ученици. 

"У нас мама ми чете от малка стихове на Ботев", каза малката Катерина, която тихо повтаряше стиховете "Жив е той, жив е! Там на Балкана, потънал в кърви лежи и пъшка
юнак с дълбока на гърди рана", с което беше поставено началото на честванията на 2 юни.

След пламенния рецитал на водещия Петър Тосков той  предаде щафетата на проф. Даниела Дженева - директор и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл "Тракия“, която изнесе тържествено слово за поета революционер.

„Сега повече от всякога трябва да говорим за безсмъртните дела на нашите предци, загинали за свободата на България и да знаем, че те не са непременно национални герои или поети. Те са онези, които вдъхновяват и дават сила за промяната и еволюцията ни като общество. Те са тези свободни духом човеци, в които Ботев безрезервно вярва“, отбеляза  проф. Дженева. 

Генерал-майор Явор Матеев поздрави войниците, четниците и учениците от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ”Христо Ботев”, град Пловдив. Всички те чинно отговориха "Служим на република България". 

Деца от първи клас рецитираха стихове за Ботев. Знанията им за революционера пък бяха завидни. „Христо Ботев и четата му са се престорили на градинари, после са разбили сандъците и са изкарали оръжието“, с възхита към подвига на революционера 7-годишният Виктор обясни защо той е дошъл заедно с класа си от СУ „Св. Патриарх Евтимий“ пред паметника на Ботев в Цар Симеоновата градина. По думите му стихотворението, което рецитира, го е научил  за отрицателно време – трябвали са му само 6 минути, за да зазвучат от устата му думите „тръпне в сърцата ни Ботевски плам, гордо развяваме българско знаме…“. Съученикът му Ангел пък научил своето стихотворение за два дена. 

Точно в 12 сирените завиха, пловдивчани спряха на място и сведоха глави пред делото на борците за свободата на България.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

стига де

стига де

02.06.2021 | 16:15

МЪН , МЪН , МЪН...ТОВА БЕШЕ СЛОВОТО НА ЧОВЕК КОЙТО....дали е историк или пък актьор чудя се. Нито едното или другото. Лош експеримент господа толериращи госпожата със словото :(

Отговори
0 0
някой си от Пловдив

някой си от Пловдив

02.06.2021 | 13:53

Децата , оркестъра , водещия бяха супер. Ноооо проф.Дженева не знам кво общо имаше с Ботев????? да не говорим за начина на поднасяне на това слово...срам и позор за организаторитЕ , НЕ ми хареса

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?