Следвайте ни

С пеленаче на литургия: В църквата не ме е страх от пандемия! СНИМКИ

viber icon

Митрополит Николай благослови навръх Цветница най-малкия мирянин в храма - Мартин на 2 месеца. Предупреди за политически и социални промени. И, че Исус рони сълзи пред вратите на Ерусалим, защото знае какви ще са последствията -  разпри и войни, болести, пандемии, страдания, смърт телесна и духовна.

За бебе на 2 месеца бе най-малкото венче, което бе увито от върбови клонки навръх Цветница в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив. Невръстният Мартин Марков се включи в празничната литургия от обятията на майка си и придружен от почетната свита на баба си и прабаба си. Погледа ококорено, а после и подремна, успокоен от песнопенията.

„На Вход Господен Исус е бил приветстван най-горещо от малките деца, затова доведохме и нашия син“, разказа татко му Илиан Марков. Въпреки смутното време, което поразява още и още хора с ковид, майката Галина не се бои за бебето. „В църквата не ме е страх от пандемията“, казва тя.

Жената прекарала бременността в разгара на бурното разпространение на заразата. С мъжа й са фармацевти и затова бъдещата майка останала на първа линия – до шестия месец работила в аптеката.

Каквото е болницата за тялото, това е храмът за душата,

вярва семейството. За малкия Мартин си пожела здраве и късмет – такъв, какъвто споходил майка му и баща му.

Тях именно случайността ги срещнала. Случило се така, че колата на Илиан се развалила и се наложило по изключение да се качи в градски автобус. И на седалката до него седнала Галина.

Сега щастието им е общо за цялата рода – нейната от Казанлък и неговата от първомайското село Градина. А най-горди са прабаба Янка, която на 73 г. е доволна да има правнук и винаги е насреща да го къпе и разхожда. Баба Денка пък използва сгодата да нарече  на млади семейства в църквата на Цветница: „Сега е ваш ред!“.

Празничната литургия бе възглавена от митрополит Николай – само месец, след като претърпя операция на ставата. След скоростно възстановяване, без бастун и патерица, владиката се обърна към миряните: „ Цялото човечество, не само тогава жителите на Ерусалим, а днес жителите и на България и на целия свят, очакват скорошни политически и социални промени.

Но Христос рони сълзи пред вратите на Ерусалим. И той плаче не само за тогавашните ерусалимски жители. Той плаче за всички човеци. Той плаче и за нас, българите. А плаче, защото предвижда абсолютно всичко. Плаче заради грехопадението на нашите прародители Адам и Ева. Плаче заради предателството на Юда. Плаче, че някои от учениците му не го разбраха – един три пъти се отрече от него, друг го предаде. Но той плаче и за всички наши грехове до свършека на света,

предвиждайки резултата от всичко това, предвиждайки идващи разпри и войни, болести, пандемии, страдания, смърт телесна и духовна.

Всичко това като резултат от обръщането на човечеството само и единствено към земното. Господ плаче за нашето вкаменяло безчувствие, за нашето нежелание да приемем неговото слово“.

Владиката предупреди миряните, че е страшно  да преживеят живота си и така и да не узнаят времето, когато  сърцето им е било посетено  от Господ.

„Към всекиго от нас е насочен Христовият призив - каза той. - Ако се вгледаме в живота, ще намерим множество моменти, когато Господ е бил много близко до нас и нашето сърце радостно е откликнало, но после това се е забравяло и Божията светлина се е заглушавала  от нашите страсти и грехове, носещи в душата тъмнината на унинието, на безпокойството и гнетящото чувство на безнадеждност. Ако ние не чувстваме Бога, трябва да разбудим душата си, а ще я разбудим с покаяние.

Да я очистим с изповед! Трябва да бъдем чувствителни към своята съвест. Съвестта е гласът Господен в самите нас. Да преодоляваме своята леност, полагайки старание да живеем според Христовите заповеди“.

В навечерието на Страстната седмица митрополит Николай призова миряните да се включат в църковните служби: „Елате да целунем вързаните ръце на Исус Христос, да си спомним, че тия ръце ни изровиха от пръстта и ни прегръщат и днес. Да вървим с него, да се разпнем с него, за да убием страстите и да възкръснем за живота!“.

Плащеницата - под найлон или PVC фолио на Велики петък

Празничната литургия на Връбница мина при спазване на противоепидемичните мерки, като в масовия случй вярващите бяха с маски и спазваха дистанция. Според указанията от Светия синод и окръжно на Дядо Николай осветената върба се раздаваше извън храмовете.  Така ще бъде организирана и продажбата на свещите на Велики Петък и Възкресение Христово.

На Велики петък, след изнасянето на светата плащеницата и поставянето й в средата на храма за поклонение, тя ще бъде покрита с найлоново покривало или прозрачно PVC фолио, като инструкциите  са след всеки богомолец да се почиства с дезинфектант.

На Велики Четвъртък пък ще се извършва само помазване на желаещите миряни, а не общ маслосвет.

В нощта на Възкресение Христово да бъдат спазени всички изисквания в синодалното окръжно писмо, е разпоредил още митрополит Николай, както и поздравът на свещенослужителите към миряните в Пасхалните дни да става от солея, без изнасянето на кръста, св. Евангелие и иконата на Възкресение за поклонение.

Снимки от Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?