71

С новия ОУП на Пловдив: Затвориха вратичка към корупция при застрояването на имоти

Една от вратичките към корупционни практики при застрояването на имоти е  затворена. Това стана на заседанието на Експертния съвет за устройство на територията /ЕСУТ/ , което беше свикано за разглеждането на предварителния проект за изменение на Общия устройствен план на Пловдив.

ЕСУТ прие възражението на арх. Чавдар Тенев  показателят за озеленяване да бъде 30 % от площта на имота, вместо до 40 %, които бяха одобрени  при предишното обсъждане на новия ОУП на 1 октомври миналата година и предизвика протести сред архитекти и опозицията в местния парламент.  Всички членове на съвета, включително и главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов подкрепиха  днес предложението на арх. Тенев с мотив, че в Наредба № 7 на МРРБ за смесени многофункционални зони са заложени между 20 и 30 % озеленяване. и всяко отклонение от тези параметри би било незаконно. 

За приемане на законова рамка  настояваха и общинските съветници от Демократична България,, които изтъкваха, че при завишения показател за озеленяване на инвеститорите ще се извиват ръцете, те ще търсят вратички за промяна на подробен устройствен план с цел зеленината да се намали до 20 %, а това неизбежно води до корупционни практики.

„Приветствам решението на ЕСУТ, с него се затваря вратичката за корупция”, коментира за "Марица" Веселина Александрова от ДБ. С нея на заседанието бяха и съветничките д-р Веселка Христамян и Добромира Костова.

„Да се надявам, че с изменението на ОУП ще се ограничи презастрояването на Пловдив, но по-важното е, че се прие възражението на арх. Тенев срещу незаконно завишения показател на озеленяването в частни имоти в смесени многофункционални зони”, каза председателят на пловдивската организация на САБ Илко Николов.  Той обаче отчете като грешка, че от плана е отпаднал втория гребен канал. Пловдив щеше да има хубава атракция, отбеляза арх. Николов.      

Проектът на новия ОУП се разглеждаше в претъпканата зала на 12-ия етаж в бившия партиен дом.

Столовете не стигнаха за всички и мнозина стояха прави, а неколцина граждани дори слушаха дебата в коридора. На заседанието присъстваха представителите на фирма „Булплан”, която изготви проекта, начело с арх. Иван Делчев, архитекти, инженери, граждани, дейци от "Спаси Пловдив" с техния лидер Асен Костов.

Десетки корекции на предварителния проект бяха направени от ЕСУТ, преди да бъде внесен за гласуване в Общинския съвет.

В новия ОУП е спазено желанието на общинското ръководство да не се допуска навлизането на производствените мощности в града. Те се изтеглят в периферията, където и според старите планове са обозначени промишлени зони, а също така към община „Марица”. „Зелената система за обществено ползване е 1063 хектара и е увеличена значително по предложение на районните администрации и граждани”, каза арх. Димитър Костов от екипа на „Булплан”. Други присъстващи пък се усъмниха за такъв ръст на зеленина.

Един от новите паркове е планиран в район „Южен” около Коматевско шосе. С тази идея – да има повече зеленина, проектантите и ЕСУТ са се отказали от идеята за втория гребен канал, макар че там беше предвидено компенсаторно озеленяване.

Ниско жилищно застрояване е предвидено в кварталите Беломорски и Остромила, където собствениците масово променят предназначението на земеделските земи за застрояване. Ограничава се височината на сградите в южното подножие на Стария град до 10 метра. Същата височина на сгради се залага в ОУП от северната страна на Бунарджика, но от южната страна се допускат  малко по-високи сгради -  10,5 метра. В Тютюневия град височината се запазва.

ЕСУТ дружно отхвърли искането на собствениците на частни имоти срещу  разширението на бул. „Северен” в участъка от Брезовско шосе до ул. „Победа”.  „В момента върви проектиран на продължението на булеварда, който е изграден от „Адата” до Брезовско шосе”, напомни арх. Ахрянов.

Оказа се, че собствениците на имотите, които се намира около Околовръстно шосе на Пловдив, не желаят да строят производствени сгради и предпочитат жилищни до 2 – 3 етажа. Част от тях обаче ще бъдат „отрязани” заради бъдещето разширение на Околовръстното шосе.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Попилисти

Попилисти

31.08.2022 | 19:38

са тия талибани от ДБ. Ее сега ще има ОУП. Няма с какво вече да си плакните устата, или друга опорна точица ще си намерите??

Отговори
2 5
Арх

Арх

31.08.2022 | 19:14

Какви врати за корупция са се затворили, бе??? Че тия вече преядоха и след мега оядените Тотев и неговата арх— Юлияна!!!!

Отговори
12 0
Какво стана с три наречената Южна тангента на град Пловдив

Какво стана с три наречената Южна тангента на град Пловдив

31.08.2022 | 17:55

Пак орязаха Южен

Отговори
11 0
Ай,стига с тия празни приказки

Ай,стига с тия празни приказки

31.08.2022 | 16:21

Обсъждането бе публично,който се е интересувал е бил там и са разгледали,каквото има.Това вечно да се плюе за всичко,е признак на негативизъм,черногледство и ниска култура.И,ето,да си дойдем на думата:професията е”архитект”,не “архитектОР”.Който му се е учило,да го е учил,да е станал и той архитектОР!!”Христматиен”вместо”христОматиен”,””авокати,ноариуси” вместо адвокати,нотариуси,”кмеГ” вместо кмет.Българския език нещо някой не го е посещавал в училище или е проспан,но иначе пък-негативизмът е на макс,за компенсация!

Отговори
11 6
Арх

Арх

31.08.2022 | 16:37

Архитектор е на руски.

Отговори
7 3
Добре дошъл

Добре дошъл

31.08.2022 | 16:44

В България!!Русия-малко по-нататък..от другата страна на Черно море на северо-изток.

Отговори
8 5
Драго, ми.... / по Кой?, - :)) /

Драго, ми.... / по Кой?, - :)) /

31.08.2022 | 17:15

Алегорията е за Човеци със сиво вещество, акумулирано от широка обща "мултура". "Думата" е в кавички!?! И няма лошо да си психодесен тъпак, жълтопаветен грантаджия/ като Комисарите преди/, но само ако си с Джак Никълсън, в заведението, довело до "Полет над кукувиче гнездо". Анадъмно, свободен с бейзболка? А темата Русия и руси ми, кжво да ти кажа Санчо? Нищо! ПП Това и за послеспиващите, надявам се не от професията на архитект Синан?Че е срамно, май за четящите пасквили? -:))

Отговори
11 0
... А ...?

... А ...?

31.08.2022 | 18:55

Напъваш се нящо да кажеш, сякаш, ама НЕ ТИ СЕ ПОЛУЧАВА. Като поизтрезнееш, опитай отново. Друг един ="АЙ,..."= пък се заяжда за думи и печатни погрешки, (които са явно нарочни) и не успява да си каже и той мислата

Отговори
5 0
Това професията "архитектор",

Това професията "архитектор",

31.08.2022 | 16:07

стана синоним на алчност. Като на "а-вокатите, но-ариусите, съдебни-те над изпълнители,... и Акулите". След Емилия Божкова при Чомаков, все състезание, за "Кой, по, най" алчен и богат, за сметка на качеството на живот на "суверена". Наредиха се трайно при кандидатите за пациенти на доктор Гилотен. ПП Тенев е христматиен пример за това от времето му на главен архитектор при оня кмег в Западен. Все герои на дядо Петко Славейков, от "Не сме народ"! А "планктоне" - суверен Пловдивски?

Отговори
12 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

31.08.2022 | 15:57

ДАНО а НАДАЛИ

Отговори
4 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?