1553

С национална петиция се борим със замърсяването на въздуха

С национална подписка ще се борят за качествения мониторинг на въздуха гражданско обединение “Дишай, България”, „Дишай, Пловдив” и Екологично сдружение „За Земята“.

Активистите обясняваха вчера  на Главната  за инициативата и ги поканиха да се включат в подписката, за да има прозрачност за  състоянието и проблемите на официалната система за мониторинг на качеството на въздуха, както и нейното подобряване така, че да отговаря на всички законови изисквания и да показва реално на какво ниво е чистотата на въздуха, който дишаме.

 "Дишай България се учреди преди няколко години, като идеята е в различни населени места в страната да се обединяваме, да обменяме опит и да правим общи инициативи, свързани с подобряване качеството на въздуха", сподели пред "Марица" Добромира Костова от "Дишай, Пловдив". 

Исканията на организаторите този път обаче бяха други. "Целта е да приложим обществен натиск  Министерството на околната среда и водите и Изпълнителна агенция по околната среда и водите да ни предоставят доклада, който са направили с официалната система за мониторинг на качеството на въздуха. Защото ние знаем, че има проблеми с измерването на въздуха. Много станции не функционират правилно или пък не са разположени на местата, на които изисква законът.  Искаме да видим какво са констатирали те официално. Този доклад е готов от 2022 г., като на нас отговориха, че ИАОС го е изпратила към министерството за съгласуване. Оттогава - повече от година и половина, те отказват да ни го предоставят. Поради тази причина, за да ни го предоставят, точно преди празниците ние заведохме дело", обясни Ивайло Попов от "За Земята". С петицията организаторите настояват също така двете институции да предприемат незабавни мерки за отстраняване на констатираните проблеми и да направят процеса прозрачен и с участие на заинтересовани граждани и граждански организации. "Имаме постоянна кореспонденция с министерството, като последно сме изпратили заявления, както до МОСВ, така и до ИАОС по реда на Закона за достъп до информация. На по-ранен етап, когато беше назначена и започнала проверката, организирахме и срещи. На една от тях присъства тогавашният министър Юлиян Попов, от който разбрахме, че той лично е възложил допълване на доклада. Въпреки това, отново не ни го предоставиха", допълни г-н Попов.Това беше третото събитие от серия такива, като на 11 май беше проведено първото във Велико Търново, а на 12 май - в Русе.  "Докато нямаме данни какво е замърсяването няма как да изработим стратегия за справяне с проблема. Защото на базата на тези данни има различни мерки, които трябва да се вземат", допълни още Добромира Костова.

снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?