Следвайте ни

С музиката на ансамбъл "Тракия" откриха бюста на Кирил Дженев

viber icon

Бюст паметник на създателя на ансамбъл „Тракия” проф. Кирил Дженев бе открит днес пред сградата на формацията на ул. „Даме Груев № 1 А”. Паметникът е изграден изцяло с частни средства.

Идеята за поредица от концертни изяви и инициативи за събиране на средствата е на Иван Димитров - изпълнителен директор на „Интерконтинентална арт фондация - ХЕМ“. 

Целият професионален път на Иван Димитров е също свързан с българския фолклор – танцьор, основател и ръководител на танцови трупи в България и САЩ, продуцент на фолклорно предаване по БНТ, преподавател и жури в международни фолклорни фестивали.

Монументът е изработен от скулптора Иван Тотев и представлява композиция от фигура с височина 210 см., изпълнена в бронз и два гранитни обема. 

Сред официалните гости на откриването бяха председателят на Общински съвет Пловдив инж. Александър Държиков, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район Южен Костадин Язов, омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов, както и много пловдивски творци, художници, писатели

Проф. Дженев ни напусна през 2006 година. Носител е на множество награди сред които Почетен гражданин на Пловдив, „Кристална лира“ на СБМТД за цялостно творчество, на „Специалната награда на София“ за цялостно творчество.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Поклон пред достойните ПЛОВДИВЧАНИ

Поклон пред достойните ПЛОВДИВЧАНИ

24.05.2021 | 20:35

Велик ЧОВЕК! Достойни наследници.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?