С метод от 200 г. зъболекари увреждат детски зъби

50 на сто от малките развиват кариес от смучене на биберони с подсладени течности

Все още има стоматолози, които третират деца с множество кариеси чрез метод, от 19 век. Мнозина от колегите си мислят, че мазането със сребърен нитрат (б.а. адски камък) уплътнява кариозната тъкан и микроорганизмите не могат да навлязат в дълбочина, обясни детският стоматолог от клиника „Юнайтед медикъл" и преподавател в катедрата по дентална медицина в Стоматологичния факултет доцент Емилия Илиева. По този начин само се забавя процесът, а след това увреждането продължава. Така се стига до изваждане на зъба, допълни специалистката.

Този метод се прилагал много често в България, включително и в елитни стоматологични практики.

Според доцент Илиева решението на проблема при множество кариеси е лечение под обща анестезия. Специалистката го прилага при „трудни" деца, които общо взето никой не иска и само ги прехвърлят от един на друг. Това са хлапетата от 1 до 3 годинки, с увреждания и с редки заболявания. При тях има много развалени зъби, защото поведението им трудно се контролира, а в последните две групи не се хранят пълноценно и пият лекарства, които допълнително вредят. Доцент Илиева показа ужасни кадри на развалени зъби при такива деца, които след това са възстановени с най-съвременния метод, прилаган в клиниката.

50 на сто от хлапетата от 1 до 3 годинки развиват кариеси, защото майките им дават бутилки с подсладени млека, води или сокчета. Някои го правят, за да се отърват от плача, други поради липса на информираност. Увредените зъби влияят зле на целия храносмилателен тракт, защото няма дъвчене, храната преминава необработена и не се усвоява. Отделно се развиват гастрити. По правило тези деца са хипотрофични, тъй като ядат каши, не могат да приемат плодове и зеленчуци, обясни доцент Илиева. Битува някакво мнение, че млечните зъби не трябва да се лекуват, защото ще паднат. Това е абсолютен мит. Трябва да има терапия, тъй като се развива инфекция, която след това се предава и на здравите зъби, обясни доцент Илиева.

Детската стоматоложка заедно с екипа си вчера демонстрира най-съвременния метод на лечение при 6-годишно дете с изоставане във физическото и интелектуалното развитие. То беше с унищожени зъби на цялата горна челюст и бе оперирано под обща упойка.

ТИЙНЕЙЖЪРИТЕ С КОФТИ УСМИВКИ

Тийнейджърите имат много лоши усмивки. Всеки навършил 12 години е с минимум 4 увредени зъба. 17-годишните имат поне 5. Прогресивното разваляне започва след първи клас, твърдят стоматолозите. Целта на Световната здравна организация е до 2015 година цифрата да се сведе до 1 кариес.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?