46

С манлихери и Странджанската марсилеза отбелязахме Илинден СНИМКИ

С текста на Странджанската марсилеза „Ясен месец” на воеводата от ВМРО Яни Попов започна честването на Илинденско-Преображенското въстание пред паметника на загиналите до Халите в район „Южен”.

„Мелодията на тази песен е разпространена по целите Балкани, стига до Близкия изток и до Египет”, каза водещият Златко Павлов.

Преди това бе приет строя на бойци от Съвместното командване на специалните сили и активисти от сдружение „Родолюбие” облечени в четнически униформи на ВМРО и с манлихери в ръце.

На честването присъстваха зам.-кметът по култура Пламен Панов и евродепутатът от съюза на консерваторите Ангел Джамбазки.

„На 2 август отбелязваме началото на най-масовото, най-голямото, най-добре организираното въстание в новата ни история. Започва на 2 август в Битолски огръг – това е Елинден. На На 17 август – Преображение, е в Одринско за да завърши тази величава епопея на 19 септември година с избухването му в Разложко, където четите на ВМРО отбраняват бягащото одринско население. Това въстание обединява цялото етническо българско землище – от Охрид до Черно море”, подчерта евдродепутатът Джамбазки. 

Той припомни, че след 70 години отричане, чужди „враждебни сили се опитват да отричат характера на въстанието, произхода на с населението и нашите корени”.

„И чуваме модерната е неприемлива теза за това, че в историята имало „мултидисциплинарен подход” – това значело, че Георги Николов Делчев се е писал българин, но може да е имал предвид нещо друго. Не може и няма такъв прочит на историята! Не може човек написал със собствената си ръка до Никола Малашевски: „Какво да правим брате като сме си българи – и колкото капи, толкова и капитани!”, да е нещо друго от българин", припомни Джамбазки. 

Под маршовете на оркестъра на ВВС бяха поднесени венци от кмета Здравко Димитров, областният управител Йордан Иванов, председателят на общински съвет инж. Александър Държиков, граждани и обществени организации. 

Снимки от Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

02.08.2022 | 12:40

сега нямаме вече ИСТИНСКА КУЛТУРА

Отговори
1 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

02.08.2022 | 12:39

БРАВО

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?