71

С гайди и песни откриха "Пролетния панаир на занаятите" в Пловдив СНИМКИ

Под звуците на гайди и живи изпълнения на български фолклорни песни премина официалното откриване на тазгодишното издание на "Пролетен панаир на занаятите". Днес и през идния уикенд талантливи, сръчни и трудолюбиви занаятчии за поредна година са подготвили за пловдивчани и гости на града страхотен фест с множество изненади и игри.

Тазгодишното издание на „Пролетен панаир на занаятите с пленер „Художествено плетиво - Шарени чорапи", организиран от Регионална занаятчийска камара, стартира с интересни инициативи още вчера и ще продължи до 19 май.

Основен акцент в пролетния панаир е занаятьт с близо 5000-годишна история - „Художествено плетиво", който включва плетива на една, две, пет куки, дантели и обхваща невиждано разнообразие от шарки, мотиви и фигури. Част от многообразието на този занаят може да се види в изложбата "Бримки броя, бримки редя", в която ще бъдат представени едни от най-хубавите модели.

В пленера „Художествено плетиво - Шарени чорапи" своите умения и сили ще премерят Ваня Манолова, Надежда Тодорова, Надежда Хугасян, Стоянка Христозова и Петя Сендова. Най-добрата ще бъде отличена с награда, а всички малчугани, желаещи да се докоснат до това изкуство, ще могат да го направят в сьбота и неделя с безплатни работилници.

Пролетното издание на Панаира на занаятите ще протече с благотворителна кауза в подкрепа на деца със синдром на Даун. Всички изделия и средства, събрани по време на фестивала ще бъдат дарени на Фондация АП УИД ДАУН.

"Щастлива съм да съм тук и да съм част от този панаир както като основател на фондацията, но и като майстор по художествено плетиво. Горя в тази кауза за опазване на занаятите и за предаване на традициите на следващите поколения. Средствата, събрани от тазгодишния прилетен панаир ще отидат за нашия клуб "Всеки може", посветен специално на работата с деца със синдром на Даун. Аз изключително много вярвам в техния потенциал и възможности и вярвам, че ако ги подкрепим, тя получават голям шанс да се развиват и да постигнат едни относително самостоятелен начин на живот",  разказа Надежда Тодорова, основател на Фондацията и член на Регионалната занаятчийска камара.

Тази година специален гост на събитието ще бъде Иван Звездев, който ще приготви интересна и вкусна „Шарена гозба".

На откриването присъстваха още Тони Симидчиева, председател на Управителен съвет на Регионална занаятчийска камара, гр. Пловдив и Пламен Панов - зам.-кмет по култура на гр. Пловдив.

"Пожелавам ви няколко дни да се потопите в магията на занаятите. Благодаря на фондацията "Щастливи със синдрома на Даун" за това, че са наши партньори. Тъй като всеки път, когато правим някакво събитие се опитваме да бъдем не само атрактивни, но и полезни и на някой друг. Съпричастни сме с всички детски проблеми, защото нашата дейност е насочена към предаване на занаятите на следващото поколение", сподели Тони Симидчиева. Тя изрази своята благодарност и към Община Пловдив, която през годините неотлъчно подкрепя камарата във всичките ѝ инициативи. 

"Винаги съм казвал, че нашите занятчии са истински рицари, защото продължават да пазят паметта и традициите, за да може този корен да бъде жив. Продължаваме да подкрепяме Панаира на занаятите като ежегодно събитие, защото това е един реален пример как се опазва материалното и нематериалното културно наследство на град Пловдив. Сигурен съм, че стотици, дори хиляди хора ще дойдат и ще посетят панаира. Имаме истински, дейни занаятчии, които по много атрактивен начин показват тези занаяти", допълни г-н Панов.

След официалната част последваха няколко красиви български фолклорни изпълнения. Първи бяха талантливите музиканти от Школа "Челебийче", които омагьосаха публиката със звуците на гайди, а след това на микрофона застана Антония Хубенова от СУ "Любен Каравелов", която открадна сърцата на зрителите с невероятна песен.

 

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 7 оценки
4.3/5 от 7 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?