Следвайте ни

С бойлери и климатици обзавеждат квартирите за бедни

viber icon

Социално – слабите граждани, за които общината ще строи блок, ще влизат в напълно обзаведени апартаменти.  За наемателите ще бъде  подготвено всичко необходимо, за да не влизат в разходи – бойлери, климатици, готварски печки, хладилници, перални, дивани, легла, столове, маси, шкафове. Това разказа зам.-кметът на община Пловдив Георги Титюков, на който е възложено да проведе процедурите по обществените поръчки и да реализира проекта, който се изпълнява по оперативна програма „Региони в растеж”. 

 

За блока на бедните е отреден общински терен на ул. „Владая“ в „Столипиново“.  Апартаментите са 82, от които 40  са едностайни,  22  двустайни, 8  тристайни и 12  четиристайни.  Наемателите  ще имат и 18 паркоместа. От общината обясниха, че в квартирите няма да настаняват   само на социално – слаби от етноса, а всички останали  пловдивчани, изпаднали в безизходица.

 

Лъжици, вилици, чинии и тенджери  няма да се купуват, тъй като те са отпаднали от условията на проекта. 

 Поръчките  са две – едната е за строеж, другата – за обзавеждане.  Както „Марица“ писа, търгът за инженеринг, който включва инвестиционно проектиране и изграждане на жилищната сграда, се провежда в момента и комисията разглежда оферти на 12 фирми. Сред тях са „Запрянови - 03”, „Инджовстрой” ЕООД, „Парсек груп” ЕООД, „Астрал инженеринг” ООД. Поръчката е  с прогнозна цена 5 250 588 лева без ДДС или 6,3 млн. лева с включен данък. Фирмата, която спечели търга, има и ангажимент за благоустрояване на прилежащите пространства до блока.

Избраната фирма трябва да оборудва жилищата с всички инсталации, плочки в санитарните възли, бойлери и климатици. Отделно за мебелите и електрически уреди по проекта на ОП „Региони в растеж“ са предвидени 500 000 лева или приблизително по седем – осем хиляди средно на апартамент.

 

Квартирите ще се предоставят на хора от уязвими групи и в неравностойно положение. Това са самотни родители с деца, останали без покрив над главата, болни и възрастни с ниски доходи. Критериите за настаняване са определени с решение на Общинския съвет. Едно от условията е децата да посещават редовно училище, а  безработните да се записват на курсове, за да придобиват някакви умения, а не да чакат социални помощи.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Тони

Тони

23.08.2020 | 10:56

Ще обзавеждане Столипиново с климатици, бойлери, дивани и куп други глупости, а данъците на обикновенните граждани на Пловдив растат ли растат. Плащам данък смет на кърска земя, която я вкараха в регулация. На един км кофи за смет нама. И оправия няма.

Отговори
3 0
Апосле

Апосле

22.08.2020 | 20:14

Кой ще им плаща тока като са бедни, недомислици.

Отговори
4 1
гено

гено

22.08.2020 | 17:52

абе този разбоиник титиков при всеко управление набарва мазният кокал

Отговори
6 1
пловдивчанин

пловдивчанин

22.08.2020 | 16:08

От къде на къде Тютючето ще провежда търгове, които не са в неговия ресор-спортни дейности. Трябва да организира прибиране на рестото от строителя, който от сега се знае.Зико колкото е голям, толкова е и страхлив да тропне по масата.Да не изгуби гласовете на Тютюка в ОС.Не знае,че като се поддава за заместниците, рано или късно ще изгори и той.Разбрахте ли сега скъпи съграждане защо са плюнките по Анести Тимчев-зам кмет по социални деиности. Алооооооо, 24 часа Пловдив, къде сте?

Отговори
6 1
Браво

Браво

22.08.2020 | 13:50

За изборния матриал климатици,за обикновен българин трици.....

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?