71

С 1 024 680 лева: Обновяват енергийно сградата на Областна управа

Сградата на Областна администрация ще бъде обновена по проект за енергийна ефективност. Това съобщи преди минути на брифинг областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева.  Проектът е започнат от предходния екип и договорът с избрания изпълнител е подписан преди месец, като ще се изпълнява в следващите две години. Това по никакъв начин няма да промени ритъма на работа на администрацията, тъй като обновяването ще се извършва на етапи.

Целта на въвеждането на мерките за енергийна ефективност е да се намали с 82% потреблението на ток и да се подобри работната среда, както за служителите, така и за посетителите. В момента годишната консумация на електроенергия е 376.77 мегават часа.

Финансирането по проекта е на обща стойност 1 024 680 лв. от Плана за възстановяване и устойчивост, чиято основна цел е енергийно обновяване на държавните и общински сгради за административно обслужване. Безвъзмездното европейско финансиране е в размер на 853 900 лв., а останалите - 170 780 лв. са от националния бюджет, уточни проф. Янчева. 

Нина Колева от "Бизнес консулт" обясни, че още миналата година е направено техническо обследване на сградата и е изготвен енергиен паспорт, а на 4 юни е подписан договор с МРРБ за финансиране. Обследването на сградата сочи, че тя е клас Б, а целта е да достигне клас А. За целта се предвижда смяна на дограмата на атриума, монтиране на система за централна климатизация за отопление и охлаждане.  Най-важната част обаче е изграждане на фотоволтаична инсталация за собствени нужди на покрива на административната сграда с инсталирана мощност от 110 киловата, като е предвидена и литиево-йонна система за съхранение на енергията с капацитет от 30 квч. Тя е необходима, за да се съхранява енергията, която да се ползва в нощните часове. 

Според Колева, това освен че ще намали разхода, ще подобри енергийната сигурност на сградата.   Енергийното обновяване включва още и смяна на сегашното луминисцентно осветление с високоефективно LED. Предвижда се още и въвеждане на система за автоматизация и управление на енергията и мониторинг. Тя ще съхранява база данни колко енергия се потребява, ще даде възможност да се прави анализ на база на потребяваната енергия и съответно да взима по-правилните решения как допълнително да се намали разхода.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?