49

РЗИ: Шумът от трафопоста до парк „Отдих и култура“ е над нормата

Подстанцията в квартал „Прослав“, в близост до парк „Отдих и култура“,  вдига шум над нормата“ е поредното становище на експертите от РЗИ.  

Замерването, направено със съответната апаратура от отдел „Лабораторни изследвания“ е категорично, че измерените нива не съответстват на изискванията за показателите на шум в околната среда и жилищата на хората. „Това е второто становище от РЗИ. Преди време отново ги викахме за измерване на шума и резултатът беше същият“, съобщи за „Марица“ редовният ни читател Ангел Налбантов. Хората са гневни, защото до момента никой не отговаря на оплакванията им. Няма яснота нито докога ще продължава 24- часовия тормоз от трафопоста, който е държавна собственост, нито ще има ли санкции след като за  пореден път е документирано, че има нарушение, което влошава здравето на жителите на квартала, нито пък какви действия  ще бъдат предприети и в какъв срок.  Те са категорични, че съоръжението трябва да бъде спряно до въвеждането му в норма.

 Припомняме, че още през април „Марица“ писа за силния шум и вибрации, които тормозят живеещите на ул. "Парк отдих и култура" в близост до подстанция "Прослав". За проблема хората от квартала алармираха още през 2022 г., но през последните няколко месеца шумът отново бил силен, оплакаха се тогава жителите на квартала.

Тогава те отново се събраха и поставиха транспаранти на домовете си в знак на протест като написаха : "Да "помогнем" на подстанция Прослав да стане безшумна и безвредна по европейски норми, да не вреди на жителите в квартала ".

Според живеещите в района шумът, вибрациите и бученето е 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Това прави невъзможно престоя на открито на двора, води до силно главоболие и раздразнение при престой в жилището при открехнат прозорец. Наднорменият постоянен шум през нощта се чувал в спалните на затворен прозорец и пречи на нормалния сън и почивка. Всичко това е причина за влошено качество на живот на всички граждани живеещи в близост до въпросната подстанция високо напрежение 110/20 kV. 

Вече повече от година хората от квартала настояват възможно най-бързо да бъдат предприети действия, включително технически, шумът от подстанцията в "Прослав" да бъде приведен в норми и да не пречи на нормалния живот на живеещите в района.

„Имаме готовност да затворим с жива верига „Пещерско шосе“, ако тормозът не спре. В момента сме ангажирали и адвокат, с който завеждаме колективен иск заради вредите, които щумът нанася върху здравето ни“, изрази решението на съкварталците си Ангел Налбантов.

Автори: Илияна Ангелова, Гергана Василева 

Оцени новината

Оцени новината
2.6/5 от 5 оценки
2.6/5 от 5 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?