2374
Следвайте ни

Руски паметници оживяват във фотоизложба в Цар-Симеоновата градина

viber icon

Цар-Симеоновата градина се превръща в сцена за фотоизложбата "Хора и паметници". Експозицията е позиционирана в близост до фонтана на Деметра и е част от Международния проект „Хора и паметници“ (Руско-турска война 1877-1878 г. Паметници на руските войници в България и българските граждани, които ги запазват). 

Нейни автори са Светлана и Герман Шакарбиеви, чиято цел е  да привлекат вниманието на гражданите на България и Русия към проблема за опазването на паметниците, които се явяват исторически етапи и материално отражение на фактите от обективната история.

Чрез изложбата авторите биха искали и да изразят и благодарност към българските граждани, които повече от 140 години се грижат за паметниците на руските войници, отдали живота си за свободата на българския народ по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. Тя е и призив хората да продължат да поддържат паметниците в добро състояние.

Изложбата „Хора и паметници“ се реализира с помощта на Община Пловдив и в рамките на дейността на сдружение „Памет 1877-1878″ с председател Герман Шакарбиев. От месец юли до сега тя е гостувала в Руския културно-информационен център в София, в град Самоков, в Историко-археологическия комплекс Цари Мали град (с. Белчин) и в някои малки селища от областта - селата Белащица, Крумово, Цалапица, Брестник и Марково.

Експозицията ще остане в Цар-Симеоновата градина до 24 октомври. В рамките на следващите близо две седмици жители и гости на града ще могат да я разгледат, разхождайки се по центъра на Пловдив.

За още пловдивски събития четете в новия Справочник на "Марица".

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Мимето

Мимето

13.10.2021 | 13:37

Освен че са окупатори са и поробители

Отговори
1 2
Руски паметник

Руски паметник

13.10.2021 | 16:08

А сега негрите от американския окупационен корпус пълнят ли ти халкатата? Пълнят те, като коледна пуйка!

Отговори
1 1
Пловдив

Пловдив

13.10.2021 | 13:22

Не ни трябват паметници на окупатори ,да си взимат агитационните материали кметовете начело с Димитров който прикрива корупцията и бегом марш в РАСИЯ.

Отговори
4 2
ПОтният

ПОтният

13.10.2021 | 16:09

Грънч, ти ли си урод? А кога беше в СССР да учиш висше лошо ли ти беше?

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?