Следвайте ни

Създателката на 4 Magic живее в Арт Войс център

viber icon

Вокалният педагог Руми Иванова живее в дома на музиката, където създава новите големи звезди - сградата на своята школа Арт Войс център на улица “Марин Дринов” 2 в Пловдив. Всяка седмица там се събират повече от 100 деца, които  учат нови песни, солфеж и пиано и мечтаят да станат като звездите на Руми Иванова -  4 Magic, Лидия Ганева, Мирослава, Даниела Пирянкова, Деница Караславова.

Уютни учебни стаи, концертна зала, спретнат двор с цветя, засадени от детски ръце ​- тук Руми изкарва повече от 10-12 часа на ден. Уроците й започват от обяд, но тя идва няколко часа по-рано. Прослушва песни, подготвя текстове, преценява коя песен е подходяща за децата, които обучава. “Така е вече от две години, а още не мога да повярвам, че се случи”, споделя тя пред “Марица”.

Началото на мечтата й ​- да обучава талантливи ученици и да ги подготвя за голямата сцена, е преди 5 години. Дотогава е учителка по музика в СОУ „Цар Симеон Велики“, организирала е там вокална група, но има и много частни ученици. Трудно е обаче да съвместява всичко и решава да рискува - напуска работата си в училището и се отдава на своята мечта.

“Работех в стая от 15 квадратни метра в мазето на читалище “Христо Г. Данов” - връща лентата Руми. - Беше ни много трудно, защото от двете страни на нашата стая имаше репетиционни на рокгрупи и когато те идваха, ставаше страшно. Те са си шумни, не може да се сърдиш на никого. Родителите чакаха в мазето, а понякога над нас имаше аеробика с доста силна музика и тропане. Това продължи три години.”

В тези условия на сцената изгряват Лидия Ганева и Даниела Пирянкова, а после и 4 Magic. Тогава Руми решава да потърси помощта на общината, за да намери достоен дом за своите звездички. Предлагат й две помещения, но те са в крайни квартали и в ужасно състояние. Когато вижда сградата на улица “Марин Дринов”, е убедена, че това е нейното място. Но има сериозна пречка. Оказва се, че през последните години постройката, в която някога се е помещавал ресторант “Брадърс”, е обект на съдебен спор. Година след като Руми го вижда, битката пред Темида е спечелена от общината и тя го предоставя на Арт Войс център с 10-годишен договор за наем срещу символична сума. 

Тогава идва ново предизвикателство - ремонтът. В сградата е пълно с потънали в прах и мръсотия барплотове, маси, столове, фурни, мивки. Работници от “Жилфонд” в продължение на месец изкъртват и изхвърлят всичко старо и сградата остава на гол скелет. И бащите на учениците й запретват ръкави ​- сменят покрива, обличат стените и таваните с кнауф, а после го шпакловат и измазват, сменят прозорците и вратите, купуват и монтират климатиците. Всички родители ​- които са членове на Сдружение Арт Войс център, се включват с дарения - парични или материални, а почти всички - и с доброволен труд. По-големите деца също работят - боядисват, бършат, метат и докато го правят​ - пеят.

“Беше огромна борба и чак не ми се вярва, че успяхме само за 7-8 месеца, защото знам какво заварихме и какво ни костваше - с усмивка разказва Руми Иванова. - Благодарна съм на всички родители, които помогнаха. Всяка събота в продължение на 6 месеца се събирахме с родителите и децата, за да ремонтираме. Като членове на едно семейство, които се грижат един за друг.”

След като домът е почти готов, следва най-важното за обучението ​- да се закупи техниката. Нужни са усилватели, смесители, тон колони, електронни пиана, микрофони, компютри - изобщо цялостно  оборудване за кабинетите и концертната зала.

Тогава Руми с подкрепата на Община Пловдив и лично на тогавашния заместник-кмет по културата инженер Александър Държиков организира благотворителния концерт на Античния театър на 2 септември 2018 г. Той е грандиозен. На сцената излизат всичките й деца, а основната тежест пада на победителните в Х фактор 4 Magic, които събират над 3000 зрители. Да ги подкрепят идват звезди на българската попмузика Маргарита Хранова и Любо Киров, рамо им дават и големите приятели на Арт Войс - музикантите от Биг Бенд Пловдив.

Плакат от концерта виси на стената в залата на "Марин Дринов", където учениците от Арт Войс център най-много обичат да репетират. Там е и Стената на славата, на която са закачени постери на най-големите звезди от музикалната школа -  4 Magic, Лидия Ганева, Даниела Пирянкова, Мирослава Тодорова и Деница Караславова  Там са и етажерките с купите и медалите от спечелените конкурси в страната и чужбина.

А цяла стена, отрупана с грамоти на ученици от центъра, ги посреща още при влизането - с нея Руми иска да ги мотивира за нови успехи и да им покаже, че е много горда с тях. “Не знам колко от децата, които идват при мен, ще станат певци и певици, но най-важното е, че ги учим да се изявяват и да се представят пред хора. На това няма кой да ги научи в училище, а в живота такова умение е много важно. Може да владееш много неща, но като не знаеш как да ги представиш, все едно не ги притежаваш”, категорична е Руми Иванова.

Освен че се уповава на собствения си труд и възможности, тя вярва и в силата на Бога. Икона на свети Георги Победоносец виси на стената в концертната зала. Тя е подарък за освещаването на центъра през октомври 2018 година.

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?