46
Следвайте ни

Румен Радев в Пловдив: Спешната помощ от въздуха ще намали смъртността ВИДЕО

viber icon

Тук съм преди всичко да чуя как виждате бъдещето на здравеопазването. Здравето е ключов фактор, без който не може да се развиваме. Това заяви президентът Румен Радев в своята лекция, която изнася пред преподаватели и студенти от Медицинския университет в Пловдив. Темата беше „Здравеопазването в Плана за възстановяване и устойчивост - акценти“.

Събитието е част от традиционното за академичната общност на университета тържествено отбелязване на Деня на народните будители – 1 ноември и се провежда в конферентна зала „Тракия“ на хотел "Рамада Пловдив Тримонциум“ при стриктно спазване на здравните мерки.

"Ковид ще допринесе до ускоряване на трансформация на модела на здравеопазване. Накъдето и да се върви не можем да поставяме цели без иновативно здравеопазване, което е насочено към младите хора", подчерта Радев.  Той обясни, че здравеопазването е скъп процес, затова и е толкова важно по какъв начин ще се оползотворят и къде ще бъдат насочени средствата в Плана за възстановяване.

"Преди да бъде оптимизиран Планът за възстановяване се уточниха ясни принципи и цели. Сред тях са да се внедряват нови технологии, да се борим със смъртността чрез ранна диагностика, превенция, профилактика, да се инвестира в човешкия капитал. Там, където изоставаме, така че младите хора да се реализират в България",продължи Радев.

Той обясни и защо се е наложило служебното правителство да доработва плана съществено. "В него се вложиха много нови проекти. На първо място – спешната медицинска помощ. Знаете, че голям дял на смъртността се дължи на това, че губим първи златен час. Затова и се разработи проектът за спешна помощ от въздуха. България е единствената страна, която няма такава помощ. Те ще бъдат използвани основно при случаи на инфаркти и инсулти, както и за катастрофи. От тук се породи и още един въпрос. Знаете, че над 65% е делът от смъртни случаи от сърдечни заболявания, трябваше да решим как да им намерим най-адекватно място. 

Следващата стъпка беше изграждане на 10 регионални центъра за лечение, в които по най-бързият начин ще бъде спасен човешкият живот. Ще се изградят и дооборудват над 390 амбулаторни лаборатории в малките населени места, за да се осигури достъп на хората от всички части на страната до медицинска грижа. Също така и  изграждането на център за лъчелечение на онкологично болни деца.", заяви още президентът. 

Той подчерта, че всички тези нови технологии и процеси трябва да се адаптират от знаещи млади хора. "Мисля, че освен че ще е полезно на обществото, но и на вас ще ви бъде интересно. Ще имате платформи не само да лекувате, но и да развивате изследователска дейност", обърна се към студентите Радев.

Първият въпрос, който те отправиха към президента е как преценява необходимостта от реформа в специализациите , така че да се мотивира повече млади лекари да остават в страната.

Имаше питане и за таксите на обучение, които рязко са се увеличили. Също така бъдещите лекари попитаха президента какво мисли за наличието на повече здравни каси, за да се разбие монопола.

Радев обясни, че въпросът е изключително сложен и му е трудно да даде мнение. Той обаче смята, че ако останем на принципа за финансиране от Здравна каса, то трябва да има конкуренция.

Студентите попитаха как ще се овладява ковид кризата при толкова много протести. Президентът обясни, че и този въпрос е сложен, той е свързан и със социален аспект.

Медицинският университет – Пловдив е осигурил възможност събитието да бъде проследено и онлайн. 

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (21)

Недоумяващ

Недоумяващ

28.10.2021 | 15:58

В какво се превърщаме само погледнете. Изключителна омраза и агресия от коментарите. Как не ви стана ясно, че точно това храни мизерията и нищетата в която сме. Хора, бъдете добри бе, благи, обединявайте се, не се насъсквайте едни срещу други. Всеки с избора си и всеки с вижданията си, но обединени никой не може да ни бутне. Нека никой не приема призива ми като агитация към когото и да било. Който и да дойде, от нас зависи дали ще го оставим да си разиграва кончето или ние ше му казваме как и за кого да работи. Желая ви успешен ден.

Отговори
4 1
Оставка

Оставка

28.10.2021 | 14:39

Кацата създава хажс, за да върлува пандемията. Фатмакът не иска да има избори, за да стои и управлява. Иде страшен мор и глад. Този няма да си иде лесно, впил е зъби във властта и не пуска.

Отговори
5 2
Тиква

Тиква

28.10.2021 | 13:56

Всички калинки от общината са се разписали.

Отговори
3 5
Gosho

Gosho

28.10.2021 | 13:27

Zagubi moia glas, Vazrajdane mai ostana edinstvenata alternativa

Отговори
3 5
Абе помаци,

Абе помаци,

28.10.2021 | 12:46

нещастни, наистина ли си вярвате, че вашата сикаджийска мутра ще победи Радев и изобщо някога ще помирише пак властта. Тикви прости гербаджийски.

Отговори
6 11
ЕХ ЧЕ ТРОЛ

ЕХ ЧЕ ТРОЛ

28.10.2021 | 15:23

ВЯРВАМЕ! И ЩЕ СТАНЕ, ТРОЛЧЕ, САМО ГЛЕДАЙ!

Отговори
3 2
НИНА

НИНА

28.10.2021 | 10:50

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА НАРОДА

Отговори
11 15
Оставка

Оставка

28.10.2021 | 11:09

Абсолютен комплексиран злобар. Потопи и разедини държавата. Пълен провал.

Отговори
13 10
долу  ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП!

долу ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП!

28.10.2021 | 10:14

Злоб-ното юмруче, газещият Конституцията, покповителят на моше-ници като киро харварда ....................НИКОГА БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛА ТОЛКОВА ЗЛ-ОБЕН, ПРО-СТ И НАГ-ЪЛ пРЕЗИДЕНТ!

Отговори
21 12
Поне троловете

Поне троловете

28.10.2021 | 09:52

Да извадят някой лев. Давай те ХВАЛЕТЕ РАДЕВ КОЛКО Е ВЕЛИК . КАЖЕТЕ НЕЩО И ЗА ЖЕНА МУ ТРАВЕРСА ДЕСА . КАЖЕТЕ НЕЩО ЗА ЗАГИНАЛИЯ ПИЛОТ , " САМОУБ_ИЛИЯ " СЕ ВОЕНЕН ПОЛИЦАЙ , ЗА АПАРТАМЕНТИТЕ , КОИТО Е ОТКРАДНАЛ , ЗА ДОКУМЕНТИТЕ , КОИТО КРИЕ ОТ ЦАЦАРОВ , ЗА БОЖКОВ НЕЩО И НЕГОВИТЕ ЗАПИСИ ? ЗА ТОЯ ФИГУРАНТ ? ДАВАЙ ТЕ НАПЪВАЙ ТЕ СЕ ДО 14 ТИ НЕ ОСТАНА.

Отговори
18 11
Тиква

Тиква

28.10.2021 | 09:33

В тоя форум само помаци пишете. В България Радев взема 52 %, а Гербджиков стария ерген на който майка му още му пере гащите - 26 %, докато тука процентите са на обратно.

Отговори
10 24
Истината

Истината

28.10.2021 | 09:27

Духачи ГЕРБерски на 14.11.2021 год.ще разберете що ще ви стори Българския народ !На колене пред Българския род ,хайде !

Отговори
17 21
Бсп

Бсп

28.10.2021 | 11:10

Копринката що се ядосваш и пишеш ли, пишеш. Сбогом, момче!

Отговори
11 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?