71

Румен Радев в Пловдив: Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание! ВИДЕО СНИМКИ

„Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание.  Той е водещата институция и очакваме от него ясни решения по казуса с Македония“.

Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Пловдив. Държавният глава откри национална конференция „Език свещен“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. "

"Моите очаквания са въпросите за властта да не изместват от фокуса на нашите политици дневният ред на българите", каза държавният глава на влизане - по повод сложната политическа ситуация.

Отмина въпроса дали вече е готов със  служебен кабинет, но подчерта "няколко много важни неща за Република Северна Македония".

 

 

"Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два Съвета за разширяване миналата година с ясна аргументация. Позицията, която аз споделях, вече е ясна, и нашите европатрьори вече я осъзванат и споделят -  че въпросът за остояването на гражданските права, за тяхната защита и борбата срещу  дискриминацията не може да е само двустранен въпрос между България и Република Северна Мадекония, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС. Въпросът, който оставих за правата на македонските българи и тяхното вписване в Коституцията като условие за начало на преговорите, беше заложено в преговорите", каза Румен Радев.

 

"Искам да призова българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в Конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция - добави той. - И трябва да е ясно на обществото, че този процес се базира на два важни документа: преговорната рамка, която е ангажимент  на ЕС, и двустранния протокол, който е наш ангажимент. Разработва се от България и Република Северна Македония и е неразделна част. Преговорната рамка сама по себе си не може да защити нашия интерес, а описва общо процеса".

"Аз подкрепям френското предложение като преговорна рамка, но същността на българските интереси, на  нашето културно-историческо наследство, на промяната на учебниците и табелите, на реабилитацията на жертвите, на възстановяването на паметниците зависи от съдържанието на този двустранен протокол. Защото ЕС именно на базата на него ще следи какво точно да изисква и защитава. 

Сега той не защитава и не дава достатъчна гаранция за защита на нашите интереси - като  механизми, срокове. Затова призовавам отговорните институции да започнат да залагат липсващите параметри в този двустранен протокол. Ако той не бъде актуализиран и прецизиран, самата преговорна рамка се обезсмисля. Трябва да се прецизират и текстовете за промяна в Конституцията, които се предлагат. Да се прецизира и самият европейски механизъм", категоричен е президентът.  

"Призововам МС да не се крие зад НС. Той е водещата институция и ние часкваме да има ясни и отговорни решения в тази посока -  заяви Радев. - Искам да използвам случая да се обърна и към политическите лидери в Република Северна Македония - време е за политическо лидерство, смелост и отговорност към бъдещето".  

Снимки от Валентина Биларева

Очаквайте подробности!

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Ех, затри държавата

Ех, затри държавата

22.06.2022 | 16:24

Ти ги доведе, бе. Ти унищожи държавата. Що киснеш все в Пловдив , при Гочето в братската дружинка.

Отговори
1 0
Българин

Българин

22.06.2022 | 14:12

Харесал си е Пловдив нещо.

Отговори
0 0
Кнституция

Кнституция

22.06.2022 | 11:41

До сега не разбрах има ли другаде по света подобен момент някои да са вписани в конституцията на държавата в която живеят, чувал съм често, гражданин на еди коя си държава от еди какъв си произход, ако някой знае подобно нещо нека пише, имаме много хора по света, това е интересно да се види чуждия опит или ние сме някакво изключение.

Отговори
0 5
Бригаден генерал-ефрейтор

Бригаден генерал-ефрейтор

22.06.2022 | 11:34

А бе, как така се случва, че в нормалните държави генералите си стоят в казармите и командват "Кръгом" и "Ходом марш", а в нашата мила родина ги правим президенти и министър-председатели! Вижте го тоя, вижте още един загрява на пистата! Работата май не е във фатмаците със зелени чорапи и лампази, а вътре в кратуните български!

Отговори
12 4
Импийчмънт

Импийчмънт

22.06.2022 | 11:00

Разкарайте го тоя вече . Да се качва на самалъотъ и да ходи да спи в мазето на Решетников

Отговори
11 5
Манол

Манол

22.06.2022 | 10:57

По Констутуция изпълнителната власт изпълнява решенията на законодателната, Народното събрание нека реши и изпълнителната да го изпълни. Нещо се оплетоха конците, шо така ма Миме пее един чалгар

Отговори
12 0
бгн

бгн

22.06.2022 | 10:26

Този бо..клук да си намери нова любовница и да се кротне малко.Стига е плюл по всеки и по всичко.

Отговори
19 6
Батко

Батко

22.06.2022 | 10:23

Офф, тоя пак се изака.

Отговори
19 6
МУТРИ, ВЪН!!!

МУТРИ, ВЪН!!!

22.06.2022 | 10:19

Абе забелязвате ли, че от 6 месеца Баце не е казал лоша дума за Румен, както и обратното?

Отговори
21 1
Редник Захарно Петле

Редник Захарно Петле

22.06.2022 | 10:17

Чорап, точно парламентът трябва да реши за Македония

Отговори
16 6

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?