71

Румен Радев в Пловдив: България е твърдо решена да укрепва отбранителния си потенциал СНИМКИ

 
България има твърдата решимост да укрепва собствения си отбранителен потенциал, като така да допринася за усилването на отбранителния потенциал на НАТО. Това каза президентът Румен Радев, секунди преди да открие официално 16-ото издание на изложението "Хемус" в Международния панаир в Пловдив, предаде репортер на "Марица". 


"Ние вече приехме една изключително амбициозна програма за модернизация на въоръжените ни сили с хоризонт до 2032 година. И ние очакваме всички вие (участниците във форума) да представите вашите предложения, не само за големите проекти за модернизация, чиито параметри добре познавате. Очакваме и вашите предложения за икономически и финансово рационални проекти с голяма ефективност, допринасящи за информационно превъзходство и асиметрично предимство - като всякакъв вид дронове за наблюдение и поразяване, като антидрон системи, системи за радио-електронна борба, за кибер отбрана, информационни операции, използване на Космоса. Системи, които да обвързват всички наши сили и средства в едно общо информационно пространство. Все неща, които настоявам да видя час по-скоро разгърнати в нашите въоръжени сили", посочи държавният глава. 


Радев каза още, че за него е чест да присъства на форума. "Винаги с готовност откликвам на поканата за този важен форум, не само заради важните и социални изменения на военната и отбранителната индустрия. Тук съм и за да подкрепя организаторите, да поздравя всички участници и да заявя, че изложението в прекрасна форма за сътрудничество, открива нови хоризонти на нашите взаимни усилия.


Изложението се радва на растяща популярност, но тази година то има особена стойност. Разпалването на военни конфликти в различни точки по света и пълномащабната война на изтощение на Русия срещу Украйна, изправят отбранителната индустрия и наука пред нови предизвикателства. Както с липсата на достатъчно капацитет за произвеждане на необходимите количества въоръжение и боеприпаси, така и с бързото нахлуване и сблъсък на бойното поле на нови технологии и изкуствен интелект, които водят до висок асиметричен ефект", подчерта Радев. 


По думите му, високото ниво на сигурност може да бъде постигнато само с обединяване на усилията от ЕС, НАТО и нашите партньори, с ангажирането на държавните ръководства, с разгръщането на нови методи и програми на сътрудничество в новите технологии, с привличането на различни бизнес субекти, научни звена, академичните среди и неправителствени организации. И именно през годините "Хемус" се доказа като успешна платформа за такова сътрудничество", добави държавният глава. 


"Искам да поздравя МО за активното участие и интензивен обмен на сътрудничество с нашите партньори. В контекста на основните аспекти на нашата отбранителна политика, искам да приветствам представителите на българската отбранителна индустрия. Убеден съм, че ще демонстрирате новости, с високо качество. Вярвам, че ще продължи сближаването между МО и нашата отбранителна индустрия, така че да бъде включена в процесите по модернизация на Българската армия", каза Радев. 


Той пожела успех на изложението и посочи, че със сигурност в рамките на "Хемус" ще се родят добри решения, свързани със сигурността и отбраната.


След края на приветствието на Радев, в небето над Пловдив прелетяха два Миг-29.


Очаквайте подробности! 

 

Снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?