46

Румен Радев: Пловдив е орисан да бъде сред първите ВИДЕО/СНИМКИ

Пловдив е орисан да бъде сред първите - с тези думи президентът Румен Радев се обърна в словото си към дейците на просветата и културата на церемонията пред гимназия “Св. св. Кирил и Методий”.

Президентът посочи, че Пловдив е доказал правото си да е сред първите  в решителните събития на българското възраждане, в борбата за църковната и политическата самостоятелност, доказва го и сега.

"Ако запитаме българите кой е най-обичаният и най-ценният празник, 24 май ще бъде единодушният спонтанен отговор, защото със своята чиста и светла радост Денят на българската азбука, просвета и култура отново събира край храмовете българския дух.. Отново днес ще ни поведат светлите образи на светите Кирил и Методий, портрети на възрожденци, будители, рицари на знанието”, каза Румен Радев. 

Президентът припомни, че именно в Пловдив  още през 1851 г.се пропуква зората на днешния празник, който се превърна в символ на българския дух.

”Тук, на здрава пловдивска  почва покълна почитта към светите братя, за да се разнесе пламък на родолюбие и просветата из цялата българска земя. Нека да помним, че българската крепост на духа е изграждана с всеотдайност, себеотрицание и мъдрост, далновидност и дързост на видни наши интелектуалци като Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Стоян Чомаков и много други. Нека тачим нашата история и традиции, но нека да не забравяме, че пътя напред проправяме  ние. Нека днес да се преклоним пред всички съвременни будители, пред нашите учители и просветители, пред хората, които със своите знания обогатяват нашата ценностна система, тъй като носят в себе си същата тази достойна искра,,пренасяна през векове", прикани Румен Радев.

Поздравления поднесе и кметът Здравко Димитров.

"Нека помним имената на българските книжовници, отворили светогледа на народите, на целия славянски род за света във времена на битки и тежки изпитания, а мъдростта на силата и словото са превърнали в невидими оръжия, които и до днес пазят завета на светите братя Кирил и Методий", каза  Димитров.

Той припомни, че през 1980 г. папа Йоан Павел II обяви светите Кирил и Методий за съпокровители на Европа. „Този факт  още едно основание да знаем, че нашето място сред европейските народи не е случайно.Гордеем се с нашата азбука, тя е част от нашето пребъдване като нация”, подчерта кметът. 

Здравко Димитров отбеляза, че пловдивчани се гордеят с паметната дата, когато за първи път в епохата на възраждането на 11 май  1851 г. по инициатива на Найден Геров пловдивското епархийско училище „Св. св. Кирил и Методий” организира празник на светите братя.

„Днес по-често говорим за свободата на словото и все по-малко за силата и отговорността към него.Първоучителите ни посочиха пътя и нека да не пропускаме уроците на историята в стремежите си  към светлото бъдеще. Книжовността не е само мощ и сила, тя е единственият инструмент за оцеляване във виртуалния свят. Ще ми се да вярвам, че ще сме по-добри за себе си и околните, ако повече се замисляме, преди да говорим и да пишем”, препоръча кметът.

“Многая лета” огласи площада, след като митрополит Николай отслужи молебен в прославата на българската просвета.

Той нарече Деня на славянската писменост най-български празник, празник на радост, на надежда, на благодарност към Бога за това, че не е оставил българския народ да живее в смъртната сянка на невежеството, а дари светлината на познанието.

„Това Бог извърши чрез равноапостолното дело на светите братя Кирил и Методий – нашите първоучители. Те преведоха най-напред богослужебните  книги, за да има българският народ светлината на живота, да изгрее слънцето на правдата”, изтъкна дядо Николай. Той прикани да се отправят молитви за всички труженици на духовността, на всички учащи се, на всички, които сеят семената на благата вест за спасението на човешкия род и познанието.

Очаквайте подробности от посещението на президента в Пловдив!

снимки: Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
комунист

комунист

24.05.2022 | 13:42

Хубав град беше преди 30 години, преди да го поемат седесаро-демонократите!

Отговори
2 2
Paula Fox

Paula Fox

24.05.2022 | 13:14

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 3
гх6хннхг61

гх6хннхг61

24.05.2022 | 13:00

Никой ле не се сети, че на този ден най-отпред до президента трябва да вървят учители, ученици и студенти, НЕ ДИРЕКТОРИ, купили си длъжността, а не постоянните, добре познати физиономии на не.кадърни управници и политици, които ще идат и да си хапнат отново за сметка на тези отвън.

Отговори
5 1
Боко Тиквата

Боко Тиквата

24.05.2022 | 12:31

А е деса тъпото кво прай там ве?

Отговори
5 2
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК

24.05.2022 | 12:03

ДЕЙСТВИТЕЛНО Е СРЕД ПЪРВИТЕ ,НО ПО ПРЕЗАСТРОЯВАНЕ....

Отговори
5 2
Нещо ми е странно

Нещо ми е странно

24.05.2022 | 11:15

Нещо ми е странно . Завръщат се Манифистациите от времето на Бай Тошо . Иначе Честит Празник !!!!

Отговори
3 3
БАТЕ МИШО

БАТЕ МИШО

24.05.2022 | 11:01

С М Ъ Р Т НА БЪЛГАРИТЕ!

Отговори
0 5
ЧИЧО МИШО

ЧИЧО МИШО

24.05.2022 | 11:40

ДА ГО ТУРА НА МАЙКА ТИ В УСТАТА !

Отговори
3 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?