Розалия Джинева: Не плащайте на посредници за купуване на стаж

Служителите на НОИ правят преглед на документите за пенсиониране, а когато се купува стаж по законноустановения ред, това става само с плащане по банков път, обясни директорът на ТП на НОИ Розалия Джинева. И призова хората да не се подлъгват да броят пари кеш на външни консултанти, които предлагат посреднически услуги при пенсиониране.

Джинева твърди, че в момента вътре в ТП на НОИ работата е организирана така, че да няма пробойни. На входа с билет от електронно устройство като в банките системата разпределя посетителите произволно на случайно гише. Така се изключва възможността те да избират кой служител да работи по преписките. Отново на случаен принцип системата избира контрольор, а после - още един, който е трето ниво. След него данните минават и през началника на Пенсионното.

В по-далечно минало, когато са пенсионирани хората с липсващите към днешна дата досиета, системата е била по-проста и е имало възможности за повече пробойни.

И в момента се случва в НОИ да идват хора, които са плащали на консултанти да им откупят липсващ стаж. Придумвали ги с аргумент, че даже една цифра да сгрешат в документите и платежните, парите им ще идат другаде.

Законно осигурителен стаж може да се купи в два случая - за времето, в което лицето е следвало във висше учебно заведение, редовна форма, и ако не му достигат до 5 г. стаж, а вече е настъпило времето за пенсиониране. Ситуацията се изяснява от служителите на Пенсионното. В случая със следването лицето получава удостоверение от вуза за периода, в който е било студент, и го представя в НОИ. Оттам  се засича периодът - обикновено 4-5 г. След това сумата се внася по банков път. База за размера <210> е настоящият минимален осигурителен доход за самоосигуряващи се.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?