49

Ромите в Пловдив откупиха крадени бебетата на Едерлези СНИМКИ

Ромската общност в Пловдив и страната отбелязва един от най-големите си празници – Едерлези. По традиция десетки фамилии от региона посещават бреговете на река Марица.

Тази година традиционният ритуал започна още от предишната вечер, разказват участниците в него. Въпреки това през цялата сутрин семейства прииждаха към южния бряг на реката, пременени в нови дрехи и придружени от жива музика, за да спазят един от най-древните обичаи в културата си. 

Днешният ден е двоен празник за ромите. Гергьовден също е уважаван от тях. Свети Георги е припознат от общността като светец, защото на всяка икона е изографисан с боси крака. Признателни са на светията, защото вярват, че заедно с Банго Васил той ги е спасил от изчезване.

Снощи десетки бебета са били „откраднати“, днес с дарове, почерпка и агнета техните родители ги откупиха от кръстниците „крадци“. 

Празникът Едерлези трае три дни, като според традицията във всяка къща се коли агне, а от него се раздава и на съседите. На трапезата се слага баница и се пали свещ. Връзват се люлки, на които децата и момите се люлеят.

Хората разказват, че Едерлези се празнува като начало на пролетта. „Поверието е, че агнето трябва да преспи в къщата. Затова то се е купува на 4 или 5 май“, обяснява Асен, който пристига на ритуала със сина и внуците си. 

И при ромите Гергьовден е свързан с много веселие и добро настроение, обясняват участниците в празника, който след ритуала до реката продължава с празненства по домовете.

Снимки от Наташа Манева

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ашима

Ашима

06.05.2022 | 14:29

Хайде на сокерес в нашата градина

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?