Следвайте ни

Роми превзеха общински имот - околните блокове луднаха СНИМКИ

viber icon

Триетажна масивна къща в район „Северен“, която е собственост на общината, от три години е обиталище на две ромски семейства и бездомния българин Илия Босев. До вчера той е бил с гипс заради счупен глезен. Лежи на диван, който е изнесен в двора на опасната къща.

Къщата е на ул. „Панагюрище“ между стари тухлени блокове строени през 1963 година. Мястото е зловещо – на фасада има само един прозорец, от голите помещения и двора се носи воня, а често и шум, които побъркват живеещите в околните блокове. 

Таня и Зорка разказват, че вонята и шумът от къщата са от години

Съседите разказват, че преди 20 години в имота са живели нормални хора. Те са били настанени от „Жилфонд“. Сега от кметството на „Северен“ са направили предписания до голяма община за премахването на опасната къща. 

Тези дни съобщили на ромите, че утре ще бутат опасния имот, те се вързали за малко, а после разбрали, че това е блъф.

Преди 20 години тук са били настанени семейства

След като се махналите наемателите на "Жилфонд" тя опустяла и в нея се настанила болната от диабет ромка Роза с мъжа си. „В интерес на истината Роза си направи баня и тоалетна и държеше чисто“, разказва леля Таня, която живее в близкия блок. 

Всеки ден жените се събират пред входа му и обсъждат нашествието в нестопанисвания имот. „Вонята е много силна. Тоалетната е с яма. Често стават скандали – хората им правят забележка за чистотата, а те се заяждат“, добавя домоуправителката Зорка Колева. Вчера за първи път една от ромките помела до оградата на къщата и я попитала доволна ли е. Преди две седмици станал пожар и на мястото идвали коли да гасят.

От едната страна на входа е това...

...а от другата - това.

Върхът на нахалството, според хората, е скандалът, който бездомните роми правят на българските деца, които играят в близката беседка. „Вдигали шум. Можете ли да си представите“, пита Зорка. В квартала се говори, че са изчезнали три велосипеда на един от българите, известен с прозвището си Любо Буболечката.

Веднага след входа на къщата на бездомниците има захвърлен двоен матрак. Отдясно – стара тоалетна чиния. Илия Босев със счупения крак лежи на диван, поставен в двора – на метър от тоалетната със септична яма. До нея има куп стари одеяла и юргани. 

Снежана обяснява с жестове как е подстригала и обръснала Илия

Джип минал през глезена му пред църквата „Св. Иван Рилски“, преди около месец. Вчера Илия сам си свалил гипса.

Разказва, че е от село Радилово. Няма имот никъде след като се развел. През годините работил като сервитьор, шофьор, разтоварач и какво ли още не. 

Ромите Пламен, племеникът му Минчо и жените им Снежана и Данка се грижат за Илия. Пламен е племеник на починала преди 4 години Роза. 

Йордан е на 13 години, на ръст е колкото дете в детската градина и не ходи на училище.

„Ако не сме ние – Илия ще умре. Вчера го бръснахме и му сменихме панталоните. Просим, вадим неща от кошовете. Ако бутнат къщата ще се махнем“, разказва Пламен. 

Жена му Снежа е глухоняма и показва с ръце, че е подстригала Илия. После показва саксиите си с нарциси, което е поставила на един от балконите на зарязаната държавна къща.

Племеникът Минчо е с тениска на Лед Зепелин – била му любима група. Синът му Йордан е на 13 години, но е едър колкото дете в трета група на детската градина. По ръст се метнал на майка си. 

Снежа показва саксиите си

Кметът на „Северен“ Стоян Алексиев обясни, че е направено предписание за събаряне. „Тя е общинска собственост и трябва да бъде премахната от голяма община. Когато решат оттам да я махнат или да отпуснат средства ние да я съборим“, казва Алексиев. 

Живеещите в близкия блок питат защо трябва да се събаря готов имот. Да го превърнат в пенсионерски клуб – имаме нужда от това, предлага 70-годишен мъж.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ееееййй

Ееееййй

13.05.2021 | 00:21

А преди време как само изгоряха едни стари тютюневи складове...!!!

Отговори
2 0
Повод

Повод

12.05.2021 | 19:44

Това е циганско нашествие,самоуправство! 2 пожара страхотни.непоносимо викане побои и разправии... И НИКАКВА АДВИНИСТРАТИВНА НАМЕСА!

Отговори
1 0
Адвокат

Адвокат

12.05.2021 | 19:30

Така тука въпроса е следния Алексиев незабавно да затвори имота и махне тези цигани.. Ще му заведа дело и ще му търся имуществена и служебна отговорност.... Още в понеделник ще заведа колективен иск към общината респективно кмет район Северен Алексиев! Абсолютна немърливост.....от всички пловдивски институции.... Ще поискам обяснение и от МВР Пловдив с какъв статут са тези цигани и кой им е разрешил...настаняването!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?