Следвайте ни

Рокадите - промяна или обикновена политическа подмяна

viber icon

Промяна, за която гражданите настояват от години, или обикновена подмяна на кадрите според политическата конюнктура са рокадите, които служебният кабинет прави на конвейер по високите етажи на администрацията. Досега кадровиците залагат на сигурно. Нови лица няма, а хората, назначени от ГЕРБ, най-често се заменят с предишните, които вече са били начело на съответната служба, но във времената преди "ерата Борисов". На ключовите постовете застават известни от близкото минало кадри, някои в пенсионна възраст.

Мнозина вече се съмняват, че точно това целяха протестите и клетвите за смяна на модела на управление. Засега най-важната задача явно е да се изведат институциите от влиянието на ГЕРБ, да се отнемат от Борисов "гласовете на страха" и така да се отреже клона, на който доскоро управляваща партия стои. Времето ще покаже доколко рокадите са успешни. И дали моделът на хранилките няма да оцелее, но с други блажещи. 

Снаряд по всяка крепост на ГЕРБ 

Вчера падна поредната - Регионалното управление на образованието. Три дни по-рано целта бе Басейнова дирекция - Източнобеломорски район. Миналия петък министърът на околната среда и водите Асен Личев освободи от директорския пост Василка Чопкова и назначи на нейно място далеч по-опитния инж. Никола Кърнолски. Това е пореден удар срещу дългогодишния местен кадровик Иван Тотев, защото Чопкова бе шеф на Дирекция "Екология" в Община Пловдив във времето, когато градският лидер на ГЕРБ бе кмет.   

Това е третото назначение на Кърнолски на поста. Именно той управлява дирекция от създаването през 2003 г. до идването на ГЕРБ на власт през 2009-а. За втори път Кърнолски ръководи Басейнова дирекция от 2013 до 2015 година, върнат е от правителството на Пламен Орешарски и освободен от поредния кабинет на Борисов. По онова време Кърнолски влезе в конфликт с ръководството на ВиК - Пловдив, след като заведе дело за натрупани задължения на водния оператор в размер на над 5 млн. лв. 

На мушката - кадрите на Иван Тотев

Само месец след като служебното правителство и Агенция „Пътна инфраструктура” назначиха инж. Йордан Калев за постоянен директор на Пътното на мястото на  бившия депутат Атанас Ташков, е извършена нова рокада.

От АПИ освободиха от поста инж. Калев, а на неговото място застана временно инж. Валентина Бакърджиева. Тя е с 40 години стаж в Областното пътно управление - Пловдив. Заемала е поста зам.-директор, била е и вр.и.д. директор през 2018 година.

От началото на тази година постът се оказа изключително проветрив. Калев бе шеф на ОПУ до март, когато Атанас Ташков се завърна и пое кормилото. Два месеца след това бе премахнат и отново си размени поста с инж. Йордан Калев. 

Рокадата в ОДМВР - Пловдив

Петър Тодоров, който от 19 април бе назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Пловдивската полиция, вече е повишен в старши комисар със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков. 

Официално Тодоров е новият директор на полицията в Пловдив.

На 23 май бившият вече директор Йордан Рогачев бе временно отстранен от длъжност, след като срещу него бе образувано дисциплинарно производство.

Тодоров е с 30-годишен стаж в полицията. Беше шеф на Първо районно. Петър Тодоров е потомствен полицай. Баща му  Илия Тодоров е бил шеф на Пловдивската полиция през 90-те години на м.в. Негов брат е известният експерт Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Кой дърпа конците в Областната управа 

Новият областен управител също е позната фигура от близкото ни минало. Бизнесменът и бивш служител на полицията и ДАНС Ангел Стоев седна в губернаторския стол. Той пое длъжността от Петър Петров, който смени Дани Каназирева заради участието в изборите.

Ангел Стоев има дългогодишен опит в МВР, беше шеф на Агенцията за национална сигурност в града, както и първи изпълнителен директор на сдружение “Бизнесът за Пловдив”. Неговите заместници също са известни фигури в града ни.

Даниела Николова-Кършева е  юрист с богата практика. Тя има опит в административното и търговското право. Работила е в системата на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив. За известно време Даниела Николова-Кършева бе шеф на Агенцията по вписванията в Пловдив. Това беше в периода, когато се полагаха основите на Търговския регистър. Работила е и на частна практика.

Секретарят на Община „Родопи“ Иванка Петкова е другата дама, която става зам. областен на Пловдив. Тя е зам.-председател на БСП в Община „Родопи“, член на Областния съвет на червената партия. Петкова се завръща в губернаторското кресло като заместник за втори път. През 2013 г. тя зае поста в Областната администрация със заповед на премиера Пламен Орешарски. Петкова е била два пъти в борда на директорите на Летище Пловдив по времето на Пламен Орешарски и Петър Мутафчиев.

Първото впечатление е, че новите кадровици залагат основно на опита на назначените. Изборът е логичен, защото за повечето места предстоят конкурси за избор на титуляри. В този смисъл явно са се търсели хора, готови да влязат в боя веднага, без гаранция, че пистата ще е дълга. Що се отнася до твърде високата средна възраст на новия управленски отбор, в политиката е като във футбола - няма млади и стари, има можещи и неможещи, както е казал класикът Стоичков. 

А за смисъла от промяната - по делата им ще ги познаем.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Потърпевш без основания

Потърпевш без основания

07.07.2021 | 15:22

Сменят се много калинки в Област Пловдив ,кога ще има смяна в останалите структори-ДФЗ,РИСВ,ОДЗ-там пък е много зле, по 10-20 години несменяеми -е.д .нп., много свои хора на П.

Отговори
16 6
Иван Нетотев

Иван Нетотев

07.07.2021 | 10:48

ГЕРБ е партия на администрацията. За 10 години администрацията се е увеличила с 50% има пресни данни от преди една седмица. Нормално е да се смени поне част от ръководните лица за да се гарантират честни избори. Купуване на гласове винаги е имало, разликата е че за първи път се преследват организаторите от МВР.

Отговори
17 20
Хем и е

Хем и е

07.07.2021 | 10:38

Само Каназирева не е политик тя е про.ститутка от околовръстното за Брестовица...

Отговори
27 11
Скоро Георги , много скоро!

Скоро Георги , много скоро!

07.07.2021 | 10:26

Бай Ставри ,Георги ,вече чака маминия. В софийския централен.В една килия ще в с Янко Ваташки -лудия.И други ще се радват на затворническия живот. Спартачето ,БИДОНИТЕ ,дана измамата , баба менда ,мама роза тотева в софийския централен.

Отговори
20 9
Пловдивчанин кореняк

Пловдивчанин кореняк

07.07.2021 | 10:05

А Зико и компания в затвора след изтегляне на кредита

Отговори
16 17
Пловдив

Пловдив

07.07.2021 | 09:03

Много ми е интересен двойният аршин който се прилага !!!! инж. Валентина Бакърджиева е на 70години ,а все още работи в държавна институция,или е много удобна !!!! Нали е била там шеф,когато са били "Некоретно " извършени служебни дейности,нали и тя се е подписвала и давала професионални съвети!! Първо проверете , в колко часа започва работното й време,колко пъти излиза по лични ангажименти и кога си тръгва!!!!

Отговори
25 2
Frog

Frog

07.07.2021 | 08:57

Тия калинки беше време да ги сменят. Нека да напишат по едно писмо до вас какъв е бил ефекта от тяхната работа, а не че са давали интервюта и са си вземали заплатата.

Отговори
20 18
124

124

07.07.2021 | 11:04

Новите са брутални калинки,но не се вижда. Такава жажда за власт до сега не е имало!

Отговори
21 8
Явор

Явор

07.07.2021 | 08:47

ПО-скоро нагласяне на избори. Такова впрягане на държавата, за да могат комунистите да спечелят изборите, не съм виждал. Нагли, безкруполни и алчни, безочливи. Единсвената партия която не купува гласове, а ги задължава безплатно да гласуват с натиск и заплахи. На предишните избори, мисля че техен депутат беше с повдигнато обвинение за купуване на гласове в Асеновград.

Отговори
26 18
До Явор -добър анализ за времето на тиквата

До Явор -добър анализ за времето на тиквата

07.07.2021 | 10:19

Яворе за ОКТОПОДА на тиквата ли говориш.? Всичко ,за което говориш е чудесен анализ. За шайката на ТИКВУНОВ.

Отговори
11 16
Георги

Георги

07.07.2021 | 08:36

А Тотев кога в затвора?

Отговори
26 18
Веднага

Веднага

07.07.2021 | 09:40

слоед тебе. И радеф

Отговори
21 9
Иво

Иво

07.07.2021 | 11:03

"Лесно е, да си прост".Просто цитат, от един велик Толуп!

Отговори
11 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?