46

Рогошко шосе - пътуване по мъките без край ВИДЕО

Рогошко шосе отдавна е сред най-тежките пътни язви в Пловдив. Със сигурност няма друг булевард, който да е събирал толкова псувни и клетви от шофьорите. Дупките са на всеки метър, някои вече са се превърнали в кратери, каквито вероятно има само на Луната. Местните управници периодично гръмко обещават основен ремонт на шосето, което е един от входовете и изходите на Пловдив. Всичко обаче приключва най-много с кърпеж набързо, който само удължава агонията. 

Макар ножът да е опрял до кокала заради избуялото обществено недоволство и готвени протести, шансът Рогошко шосе да се преобрази скоро е пълна химера. Между  6-8 месеца и две години може да продължи избор на изпълнител на строителен обект в Пловдив. Това показва практиката на Общината през последните години. Един от примерите за тромавата процедура е ул. „Даме Груев”. Поръчката  за разширението на тази улица беше обявена през април миналата година и  обжалвана, в резултат на което едва през юни тази година  беше подписан договор с изпълнител. Ремонтът все още не е започнал, защото фирмата  трябваше да изготви технически проект и в момента го съгласува.

„Изготвяне и провеждане на обществена поръчка за строителство, строителен надзор, за упражняване на авторски надзор и избиране на изпълнител  отнема минимум 6 месеца, ако няма обжалване, иначе може  да продължи и година”, потвърди пред "Марица" ресорният зам.-кмет Пламен Райчев.

Пътят е като руска рулетка, ямите са на всеки метър

Преминаването по Рогошко шосе с автомобил е като руска рулетка. Не знаеш ще излезеш ли жив, а колата ти невредима, оплакаха се пред "Марица" шофьори, пътуващи редовно по трасето. 

След последните валежи дупките по отсечката от близо 3 км са зейнали още по-дълбоки и режещи. На места те са толкова много, че вече е невъзможно да ги заобиколиш или избегнеш, без да хлътнеш в някоя. 

"На практика тук не е останал път. От кърпежи и дупки трасето е на вълни", обясняват препатили. Две гуми в опасната отсечка вече е спукал Кирил Кокошаров, който е шофьор на бус и се занимава с разносна търговия. Истинско чудо било, че овладял возилото и не влязъл в канавката. А тя е като автоморга - навсякъде пръснати разкъсани и захвърлени гуми, спукани брони, изкъртени ауспуси и калници. Потърпевшите са стигнали дотам, че ги ползват като подръчни материали за обозначаване на най-опасните места.

Едно от тях е дълбок над 20 см кратер в края на асфалтовата настилка,

близо до банкета на пътя. 

"Заради такива ями шофьорите карат като на слалом и често се оказват в насрещното срещу огромен камион или кола", обяснява Георги Колев от близките цехове край трасето. Тъй като пътят свързва Индустриална зона с магистралата, движението е натоварено. 

В годините няколко пъти виждах на място да идват геодезисти, мерят и току се зарадваме, че ремонтът на пътя започва, а той все не тръгва, обяснява Колев. И разказва, че най-сериозно било преди дни, в големите дъждове, когато дупките се напълнили с вода. 

Станали невидими за шофьорите и в тях пострадали 9 автомобила за по-малко от час

На място пристигнала полиция да прави протоколи, тъй като шофьорите се зарекли, че ще съдят Общината. Най-смешното, според мъжа било, че пристигнали и работници с лопати, никой не разбрал откъде са и кой ги е пратил, да пълнят с пясък дупките. Дъждът обаче изнесъл всичко. Многократно  в годините назад от фирмите с бизнес в тази зона са внасяни писма в Общината с молба за ремонт. Организирани са протести, правени са подписки. Единствената реакция на местната власт е да изпратят два-три камиона с чакъл, за да запълнят дупките, с отговор, че пари няма за основните улици, камо ли за пътища към индустриалните зони.

"Не искам да рискувам повече живота на децата ми и затова заедно с други пътуващи по тази отсечка спонтанно решихме да вземем нещата в свои ръце", разказа пред "Марица" Александър Георгиев. Той е един от стотиците, които всеки ден изминават по два пъти отсечката убиец, за да закара и прибере в Маноле двамата си синове от училище и градина в Пловдив. Разказва, че неведнъж се е разминавал на косъм от инциденти на  пътя, а колата му непрекъснато е на ремонт заради разбития път. 

Обаждали сме се на 112, пускали сме жалба до Гражданска защита и прокуратурата, но резултат няма, обяснява мъжът. 

Затова преди дни Георгиев създаде Фейсбук група, която носи името на призива им - "Рогошко шосе - незабавен основен ремонт!".  За минути в социалната мрежа снимки и видеа пуснаха десетки, като разказаха своя преживян ужас и понесени щети по автомобила. 

"Ако трябва, и магистралата ще блокираме, но повече няма да рискуваме", категоричен е Александър. Той и съмишлениците му от Фейсбук смятат да направят инициативен комитет и да поискат среща с кмета на Пловдив Здравко Димитров, тъй като от район "Северен" директно им заявили, че пари за ремонт нямат. На срещата 

протестиращите ще настояват не за поредното изкърпване на трасето, а пълен ремонт.  

Александър преди година и половина се завърнал със семейството си от Лондон. Прекарали 11 години там, двете му деца - на 2,4 г и на 7 г., са родени на Острова, но решили да се върнат в родината си. Въпреки че имат имот в Пловдив, избрали да живеят в Маноле, така всяка сутрин и вечер семейството пътува минава през разбития участък.  

"Не съжалявам, че се върнахме, но не трябва да оставяме повече нещата в страната ни така. Плащаме винетки и данъци, а какво получаваме насреща - опасно за живота!, размишлява Александър. Категоричен е, че щом по-малка община като "Марица" може да поддържа част от пътя в перфектно състояние, това трябва да направи и другата община - Пловдив.

Омагьосаният кръг на обещанията:  Общината има проект, но не може да извади 16 млн. лева

Ремонтът на Рогошко шосе няма да започне скоро. Това може да се случи най-рано след една година, при положение че  ако сега се осигурят 15-16 млн. лева, което е в сферата на  приказките от 1001 нощ.  Според разчетите на Община Пловдив тази прогнозна сума е необходима за булеварда.

Според Закона за устройство на територията за старта на строително-монтажните работи трябва да са изпълнени три важни условия -  да има одобрен проект с количествено-стойностна сметка, да е избрана фирма и да е осигурено финансиране.

Местната власт има желание хората да пътуват по читав булевард, но няма готовност с нито едно от основните изисквания, без които няма как да започне реконструкцията.

В  дирекция „Строителство и инвестиции” 

има налична проектна документация в техническа фаза.

Тя обаче  не е съгласувана с експлоатационните дружества и засегнатите ведомства, съответно няма разрешение за строеж. Ресорният зам.-кмет Пламен Райчев обясни, че за съгласуването са нужни минимум три месеца.  Генералният план за организация на движението в Пловдив предвижда  Рогошко шосе  да бъде  II клас - като градска магистрала с прекъснат режим на трафика с по-широки габарити.

„Разработеното проектно решение на фаза технически проект представлява основен ремонт на съществуващото трасе, съгласно Протокол №2 от 27.11.2018г на СЕСУТ, в Пловдив, за който не са необходими отчуждителни процедури”, уточни пред "Марица" зам.-кметът.

Общата дължина на трасето, превърнало се в безкраен кошмар за шофьорите, е 4346 метра. Проектът  включва връзките с  изградените улици, входовете  и съществуващите  обекти. Предвижда се изграждане на паркинги за успоредно паркиране и джобове, разположени в тротоара, а също така и оформяне на съществуващите спирки за масов градски транспорт. Заложени са  изграждане и рехабилитация на съществуващите тротоари, подмяна и рехабилитация на подземната инфраструктура. Прогнозната стойност е 15-16 млн лева - космическа  сума за общинския бюджет.

  Пари към този момент обаче няма

Възловата  входна артерия не е заложена в плана за капиталова програма за 2021 г. , а  бюджетът за догодина тепърва ще се подготвя. Банковият заем за 40 млн. лева е разпределен за други четири пътни обекта. За трите от тях, с изключение на подлез „Модър-Царевец”, за който е подписан договор, се подготвят  обществени поръчки за избор на изпълнители. При шоковото поскъпване на тока цените на строителни материали вече рязко са се покачили нагоре и няма сигурност дали може да бъдат запазени вече утвърдените стойности на обектите,  например, 9-те млн. лева за подлеза до Водната палата.

„В Община Пловдив няма достатъчно финансови средства. Обектът е залегнал в ПИРО  /План за интегрирано развитие на общината/ и  ще се търси финансиране по оперативна програма „Региони в растеж”, обяснява Пламен Райчев.

През 2015 г. общината беше одобрена  за 80 млн. лева безвъзмездна финансова помощ по ОП „Региони в растеж”. Но едва преди два месеца реално стартираха уличните ремонти в кв. „Гладно поле” на стойност 11 млн. лева. Това са темповете.

И Господ не знае колко време ще отнеме процедурата за обществена поръчка,

защото в последно време почти всички се обжалват пред КЗК и ВАС, а това отнема  минимум една година. Освен това, договорите се възлагат на инженеринг, тоест, две в едно - проектиране и строителство, което още повече забавя изпълнението на обекта.

При липсата на готовност да се строи е ясно, че  отново ще се мине с кърпеж на дупки  и в най-добрия случай - преасфалтиране, без да се подменят тръбите и пътната основа. Този козметичен ремонт обаче винаги трае от дъжд до пладне, преди кошмарът да се завърне с пълна сила.

Кмет сложи табела на кого са дупките

След като застрахователи и пострадали граждани засипаха със сигнали Община "Марица" за разбитото трасето, без тя да носи отговорност за това, кметът Димитър Иванов постави табела с текст: "Пътният участък се поддържа от Община Пловдив". Тя се вижда от шофьорите, когато се движиш от малката община към областния център. Монтирана е допълнително под табелата с логото и надписа на Община "Марица".

"Не се бъркам в работата на Община Пловдив. Ние нямаме финансова възможност, но сме насреща да помагаме с друго каквото можем, за да се отремонтира този път. Смятам, че това трябва да е един от приоритетите на голямата община", коментира пред "Марица" Иванов. Той обясни, че още в първият си мандат се е обръщал многократно към Пловдив, че този път е доста натоварен и е крайно време да се вземат мерки. Единственият резултат засега е направеният проект.   

Самият той два пъти го минава на ден, отивайки и прибирайки се от работа, и смята, че ремонтът на участъка от близо 4 км едва ли ще струва на Пловдив повече от 5 млн.

Толкова ли Община Пловдив не може да ги намери, попита риторично Иванов. И подчерта, че закърпването не е решение, тъй като след зимата дупките отново ще се отворят.      

"Аз бих съдействал с каквото трябва само и само нещата да се случат и пътят да бъде преасфалтиран. Хората от общината не веднъж са заявявали, че вече не издържат и ще го затворят. Доколкото може, съм ги възпирал", разказва Иванов и напомни, че трасето се ползва не само от жителите и бизнеса от източната индустриална зона на Община "Марица", но то е важно и за селата Белозем, Шишманци и индустриалната зона на Стряма, която е на територията на община "Раковски".

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
15 коментара
Славчо

Славчо

26.10.2021 | 15:42

Има нещо символично, че този път води към гробищата. Така кметът ни кара да се замислим колко преходно и всичко на този свят. Според мутрополита трябва направи една литургия за здраве на пътя, сигурно ще помогне повече от грижата на община Пловдив. Няма да ревеш, ти си го избра за кмет преди 2 години. Почвай отсега да мислиш ще гласуваш ли пак за герберастите на следващите избори.

Отговори
2 0
Гербера

Гербера

26.10.2021 | 13:05

Видими резултати от нашето много успешно управление. гласувайте пак за нас и ви обещаваме още по-големи емоции,Обичаме ви случихме се на народ

Отговори
3 1
Стефан

Стефан

26.10.2021 | 10:31

Работа, работа, работа.....

Отговори
5 1
Дани

Дани

26.10.2021 | 08:44

Дали някой от кметството чете "тъпите" статии, поне да се изпрати на прокуратурата или на европейската комисия да се сезира как крадат парите ни от данъците!!

Отговори
8 1
Милен Цечев

Милен Цечев

26.10.2021 | 08:35

Може ли едно предложение. Екипът на Марица да направи 3-4 снимки на улица Даме Гуев, която се намира в най-многолюдния квартал в град Пловдив? Ще оставя без коментар мнението си за бивши и насоящи управници на града. Благодаря

Отговори
9 1
Зъболекар

Зъболекар

26.10.2021 | 08:41

Недейте споменава ул. "Даме Груев", пращам да минават оттам пациентите си след поставяне на нови пломби! Минат ли теста и не падне пломбата - значи ще кара години!

Отговори
7 1
„Естествено, че не, не ставай смешен, братовчеде Лари! „

„Естествено, че не, не ставай смешен, братовчеде Лари! „

26.10.2021 | 08:27

Естествено, че в сравнение с улиците в район Южен, Рогошко шосе изглежда като магистрала, току що открита от майстор Бойко. Ще е цяло чудо в Южен да има повече от един глас за ГЕРБ на изборите. Има ли кмет (пилот) в кметството ( в самолета). Пълни некадърници ли избрахте пловдивчани?

Отговори
10 1
Цензура

Цензура

26.10.2021 | 08:11

Егати статията - няма и дума за камионите на ПИМК, а базата им е срещу гробищата.....

Отговори
13 0
КМИП

КМИП

26.10.2021 | 08:18

Това четирибуквие е забранено за използване, освен в положителни новини!! Заповед ОТГОРЕ - от тъмночервеният телефончик.

Отговори
11 0
Рогошки

Рогошки

26.10.2021 | 12:40

Те камионите на ,,ПИМ,, разбиха пътя по 1000пъти минават на ден натоварени

Отговори
4 0
Петър Петров

Петър Петров

26.10.2021 | 17:58

Лъжат в метлите.Това са 3000 метра

Отговори
1 0
Алахулю

Алахулю

26.10.2021 | 08:10

Егати статията - няма и дума за камионите на ПИМК, а базата им е срещу гробищата.....

Отговори
12 0
Тъжно!

Тъжно!

26.10.2021 | 08:01

Пътя на Голгота!

Отговори
7 0
Важното е!

Важното е!

26.10.2021 | 08:00

До 500 лева глоба, ако стикерчето на предното ви стъкло е Евро 1, и влезете в центъра на града! Туй е най-важното!

Отговори
9 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?