Следвайте ни

Комитет "Родолюбие" възстанови паметник на войвода

viber icon

Ентусиастите от пловдивския комитет "Родолюбие" възстановиха почти изцяло разрушения паметник на Стайко Киряков, чешмата и заслона, видя репортерският екип днес.  Историческото място се намира край пътя малко преди да стигнеш до хижа "Здравец" в местността "Стайкова ливада". Дузина инициатори на благородното дело бяха дошли още сутринта в гората и с удоволствие си запретнаха ръкавите, за да довършват благоустрояването.


Стайко Киряков е брат на капитан Петко войвода, загинал в борбата с башибозуци за освобождението на България. "Всичко беше порутено и ние се захванахме  да възстановим паметника, плочата, заслона и чешмата, която сигурно не течеше от 40 години.  Направихме  голяма информационна табела с историческата справка за войводата и неговата чета,  за да бъде полезно и интересно най-вече за младите хора. Трябва да се помнят героите на Освобождението",  разказа председателят на "Родолюбие" Веселин Петков.  С изявите си по време  на националните чествания и инициативите в цялата страна комитетът вече се е превърнал в своеобразна емблема.

Постройката, наричана заслон, беше съсипана, но вече има нов покрив. Родолюбците са укрепили стената със здрава здария, ремонтирали са помещението и дори са го обзавели с меки мебели.  " Ще има и маса. Заслонът ще бъде боядисан отвън, чешмата ще облечем с камък. А когато  изцяло завършим комплекса, хората ще могат да си взимат ключа от хижа "Здравец" и да си прекарат деня на въздух - да запалят камината, да си  изпекат нещо за обяд, да се разходят из гората. Надяваме се, че няма да се руши това, което направим", допълни  Веселин Петков. Бюстът на воеводата е изваян от камък.

Със собствени средства и  труд родолюбците превръщат изоставеното паметно място в  привлекателно място за почивка. В инициативата се включиха близо 40 участници от  комитета.   Разказват с благодарност, че много фирми са им помогнали  - едни със строителни материали, други  с транспорт.  До паметника са вдигнали националното знаме. "Правим го за добро на всички", допълва Веселин Петков. 

Снимки Наташа Манева

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Възхитен

Възхитен

03.05.2020 | 01:12

Хвала БЪЛГАРИ

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?