Следвайте ни

Роднини на пациенти ще участват в управлението на дома на ужасите

Спешно монтират камери в "Св. Георги", зам.-кметът Анести Тимчев се среща с близките в петък

viber icon

Роднини на пациенти, настанени в прочулия се като "дом на ужасите" пловдивски център за възрастни хора с деменция „Св. Георги“, ще могат да участват в неговото ръководство. За целта ще бъде създаден експертен съвет за управление, който ще се събира веднъж в месеца.

"Ще разпишем точно какви са правата на роднините, но преди това ще обсъдим с тях по какъв начин искат да участват - с контрол върху работата на медицинските лица, с предложения, свързани с подобряване на работата, или с организиране на доброволчески организации“, обясни пред "Марица" зам.-кметът по социалните дейности Анести Тимчев. 

Новият ред трябва да намали риска от издевателства и грубо отношение, които се оказаха обичайна практика досега. В "Св. Георги" вървят проверки на социалното министерство и на полицията, а прокуратурата започна разследване след скандални записи, направени от близки на пациенти.

Те показаха бруталното отношение към настанените в социалния дом възрастни хора от страна на болногледачи. 

В момента се издирва кой от персонала е участвал в гаврите с безпомощните пациенти, а зам.-кметът Анести Тимчев се закани да уволни незабавно виновниците, когато проверките приключат и има събрани доказателства.

С цел предотвратяване на нови случаи на издевателства в сградата на центъра ще бъде монтирано и видео наблюдение.

Камерите ще бъдат поставени на два от етажите - там, където са болните с деменция, и при тези с психични разстройства. Обсъждат се и други мерки за превенция, за което Общината ще трябва да отдели между 3000 и 4000 лв., разясни зам.-кметът Тимчев.

Освен това ще бъде прецизирано и нивото на медицинската помощ в „Св. Георги“. Проблемите с внасяне на непредписани лекарства идвали от факта, че в комплекса докторът е психиатър. Там обаче част от пациентите били с влошено общо здравословно състояние. Очаква се към социалната услуга да бъде създаден екип на общопрактикуващите консултанти. Те ще бъдат на повикване и при нужда ще идват в дома.

„Внасянето на лекарства е масова практика. Бях свидетел как Калина, която е направила огласения в медиите запис, внесе капки за очи на баба си.

Помолих я писмено да даде съгласие да бъдат слагани и да ги остави, но тя отказа. От медицинското лице в центъра разбрах, че баба е получила

епилептичен припадък. Попитах Калина какво да направя, тя ме помоли да извикам Бърза помощ. После се оказа, че по-рано от комплекса са извикали, а внучката я е отказала“, обясни Тимчев. 

В петък той ще се срещне с роднини на хора, настанени в центъра, за да чуе от тях с какви проблеми са се сблъскали.

Докато едни са категорични, че отношението в дома е под всякаква критика, то други са доволни от грижите за роднините им и смятат, че обвиненията към персонала са пресилени.

„Идваме постоянно, по най-различно време и без предупреждение ​- не сме виждали проблеми. А това, което го казаха, че вътре е студено - не е вярно. Вътре е толкова топло, че ние като дойдем, дори отваряме прозорците.

Доволни сме от грижите и не можем да кажем нищо лошо. Вероятно има нещо, щом ги изкарват тези записи“, заяви пред "Марица" Огнян Ангелов, чиято майка е настанена в центъра от повече от година. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?