46
Следвайте ни

Родители бият тревога: Пешеходните пътеки пред училищата са невидими СНИМКИ

viber icon

Пешеходните пътеки пред много училища в Пловдив са почти невидими, алармираха родители. Райетата на доста "зебри" са изтрити и шофьорите често изобщо не ги забелязват, което създава риск за децата.

За хоризонталната маркировка отговарят два екипа - на ОП „Организация и контрол на транспорта“  (ОКТ) и служителите на частната фирма "Пътприбор", която бе избрана след проведена обществена поръчка. 

Според отчетите на ОП-то от общо 324 зебри в града, които се намират близо до учебни заведения, от май до септември са пребоядисани 311. 

Проверка на „Марица“ обаче установи, че 40 дни след първия звънец пътната маркировка пред част от пловдивски училища е или изтрита, или трудно доловима. Такъв е случаят около ОУ „Душо Хаджидеков“ - белите линии по паважа, точно пред школото, са доста изтрити. По същия начин изглежда и зебрата на кръговото на ул. „Богомил“ и „Петко Д. Петков“ до същото училище. С подобен проблем се сблъскват и пресичащите към СУ "Св. Паисий Хилендарски" - от всички страни маркировката е почти заминала, с изключение на тази, която се намира върху легналия полицай.

Проблемни участъци има и в район „Южен“, като например карето около СУ "Св. Константин-Кирил Философ". Зебрите около школата са в най-добро състояние в ЖР „Тракия“, следван от район „Западен“, където силно изтрита е само пешеходна пътека между Математическата гимназия и СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

С цел да бъде по-дълготрайна маркировката от общинското предприятие вече използват студен шприц пластик, който издържа до година и половина. И тя обаче явно не върши работа върху паважа.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Парата в свирката

Парата в свирката

29.10.2021 | 13:36

Т.е. - пак калинки на хоризонта?! Е такова чудо само тук може да се случи - да се опресняват пешеходните пътеки пред училищчта, когато учениците са във ваканция. Затова пък ремонтите са винаги навреме - около и след 15 септември. Има ли пилот в самолета?!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?