Роден в злато актьор идва в Драмата

Леарт Докле спечели кастинга за нови попълнения, влиза в спектакъла “Пет жени в еднакви рокли”

Леарт Докле е новото попълнение на Пловдивския драматичен театър. 22-годишният възпитаник на проф. Пламен Марков в НАТФИЗ влиза в най-старата трупа с летящ старт ­ роля в “Пет жени в еднакви рокли” на проф. Атанас Атанасов. Премиерата на хитовия спектакъл на носителя на Оскар, Златен глобус и ЕМИ Алън Бол е на 11 септември в рамките на фестивала “Сцена на кръстопът”. Докле ще си партнира с актрисите Ивана Папазова, Елена Атанасова, Мариана Йотова, Алиса Атанасова и Михаела Андонова. На младия актьор се пада трудната задача да влезе в кожата на персонаж, изигран преди време от Чочо Попйорданов във версията на Боил Банов.


Леарт Докле бе избран измежду 50 кандидати, подали молби за участие в кастинга, организиран от екипа на Драмата. Наред с добрите си актьорски качества, той впечатлил комисията и с респектиращо CV ­ владеене на английски, италиански, албански, гръцки, испански, умения в пеенето, народните танци, джаз танците, бокс, фехтовка.
Младият актьор е сред отличниците на випуск 2013 в Академията ­ той е носител на приза “Най-най-най” заедно с колегите си Елена Телбис, Гергана Арнаудова, Весела Бабинова (носител на Аскеер за изгряваща звезда на 2012 г.) и Нено Койнарски. Въпреки че току-що е завършил НАТФИЗ, той има доста опит на сцената и зад тв камерата. Снимал е в късометражния филм “Гъливер”, турския сериал “Ездачите”, бг сериалите “Под прикритие” и “Стъклен дом”, драмата на Петър Попзлатев “Аз съм ти”. Гастролира на сцената на Варненския драматичен театър в хитовото представление “Гленгари Глен Рос” по Дейвид Мамет. Предстои му премиера в театър “София” със спектакъла “Вампир” по Антон Страшимиров.


Леарт Докле: Пловдивският театър е шанс за мен
- Имате интересно име и фамилия ­ личното е много сходно с един класически Шекспиров образ, фамилията ­ на албански актьор (Зераудин Докле). Разкажете повече за произхода си.
- Зераудин Докле, актьор и режисьор в продължение на дълги години в Албания, е мой баща. Името ми е сходно с гръцкия воин Лаерт, от Шекспировата драма, но родителите ми сменят името на Леарт, което на албански означава “роден в злато”. Фамилията има силни български корени от времето на Иван-Асен II. И до ден-днешен има села в Балкана, където Докле се среща традиционно.


- Познавате пловдивската публика, гостувал сте на “Сцена на кръстопът”. Какви са очакванията ви, амбициите, желанията?
- Когато с колегите ми от НАТФИЗ гостувахме на “Сцена на кръстопът”, публиката ни прие много добре и се отпуснахме, забавлявахме се истински заедно с тях. Много се радвам за възможността да работя в Пловдивския театър. Харесвам спектаклите, които се играят. Предизвикателство са и бъдещите проекти, в които се надявам да участвам активно. Да влезеш веднага след завършването си в театър с традиции, добра трупа и многобройна публика е шанс. Шанс да правя това, което обичам. Затова и участвах на кастинга ­ за да мога да работя с хора като Атанас Атанасов, Стайко Мурджев, трупата на театъра. Щастлив съм и от факта, че ще имам възможност от есента да играя в Пловдив и с други мои колеги от НАТФИЗ. Силно се надявам да сформираме хубав екип от млади и надъхани хора с желание и амбиции за работа.


- Имате впечатляващо CV ­ владеете шест езика, танцувате, боксирате се, пеете...
- Роден съм в Албания, баща ми е българин, майка ми гъркиня. Нямаше как да не науча и трите езика. После дойде италианският, английският и испанският.


- Разкажете повече за себе си, какво обичате да правите извън сцената, репетиционната и снимачната площадка?
- Едно от любимите неща, които обичам да правя в свободното си време, колкото и клиширано да звучи, е да ходя на кино. Задължително се взимат няколко сандвича от верига за бързо хранене и начос меню, иначе няма кино! Разбира се, после идва гузното чувство от гадната храна. Затова и компенсирам с друго любимо занимание ­ ходя на бокс, фитнес, бягане. Обичам да тренирам, тъй като това е един страхотен начин за мен да разтоварвам.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?