1939

Ризница на кубратовите българи и хайдушки "снайпер" на Народния събор в Лаута СНИМКИ

Мащабното събитие продължава и през почивните дни с вкусна храна, атракции, забавления и народни танци

Исторически музей на открито на Национално дружество "Традиция" се превърна в атракция на Народния събор в Лаута още преди официално да отвори врати, видя репортер на "Марица".  На място, на една дълга маса, Ангел Годжев от патриотичното сдружение разказва за въоръжението по нашите земи, а разказът му обхваща периода от 5000 г. преди Новата ера до Втората световна война. А за да бъде по-ясно, на масата има ярки представители на характерните оръжия за отделните исторически отрязъци, които будят интерес. Всеки може да ги пипне, да се снима с тях, да научи за произхода и историята му. Хронологично, запалените по историята могат да тръгнат на пътешествие с махайра  - къс извит меч, използван от древните траки. Първоначално се изработвал от бронз, по-късно от стомана. Наследникът на махайрата е турския ятаган, след това каракулака, разказва увлекателно Годжев. Сред редките екземпляри на въоръжение и снаряжение там се откроява прецизна реплика на ризница, използвана по времето на владетелите Кубрат, Аспарух, Котраг и Алцек по нашите земи. По всичко личи, че ризницата трудно може да се пробие, което означава, че великите българи са били бронирани и са разгромявали врага с лекота. На открития музей на историята може да се види и типичното хайдушко въоръжение - силяхлък, чифт пищови, легендарната пушка бойлия, сливенското шишане, наричано още "хайдушки снайпер" или "легендата на хайдутите", калпак  с българския лъв. Шишането е с кремъчен механизъм и далекомерна скала, чрез която може да се определи на какво разстояние колко да се вдигне, че да стигне врага. Ако бойлията е събирала една доза барут, защото е с тънка и дълга цев, то пушката шишане е събирала три дози барут, защото е с дебела и тежка цев, обясни Годжев.  

Той разказа, че след кремъчните оръжия се появяват капсулните, след това патронните. На историческата маса има представители на всеки тип - от крънка, през капаклийка, до мартинка. "От пушка "Пибоди Мартини" или "мартинка" излиза онази приказка в българския език "Разтрепераха ми се мартинките.!", посочи Годжев. 

 "Една от патронните пушки – тогава са преработвали преднопълнеши в заднопълнещи патронни, възпята в българския народен фолклор е пушка капаклия. С легендарната крънка българският оълченец и руският войник освобождават България", посочи Годжев, докато показва модел от 1869 г. и обяснява, че оръжието е имало изхвъргач и не се е налагало на войника да се показва над скривалището си, както е било необходимо с мартинката. "Мартинката" е с лостов мехазнизъм. За да зареди войника е трябвало да се покаже над укритието или да се завърти. Но когато е влизал в окопите, в механизма е влизала кал. Така е бло трудно да се затвори и съответно да произведе изстрел", разказа Годжев от НД "Традиция". Сред експонатите, изложени в музея на открито, са също раница на българския войник от Девети пехотен пловдивски полк, също легендата от Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни - щик за пушка Манлихер. "Манлихерите са били масово на въоръжение в нашата армия от Балканската та до демокрацията, когато ги продадоха на безценица в чужбина", посочи Годжев. Музеят на открито очаква любопитни деца и техните родители на Народния събор на Лаута. Програмата там се открива официално тази вечер. Посетителите ги очаква много веселие, народна музика, вкусна храна, безброй забавления и атракции. 
снимки от Валентина Биларева

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Събитие

Събитие

03.06.2022 | 20:27

Има и събитие на Младежкия хълм.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?