71

Рисковете на професията: Как с Радко Паунов за малко не отнесохме боя, докато се правехме на брат и сестра

За 30-те години динамична репортерска работа в „Марица“ ставаш свидетел на безброй събития - първи копки, рязане на ленти, официални делегации, смени във властта, граждански протести, успехи и провали в управлението. Най-често си очевидец, но понякога - и участник в тях, особено когато е голямо изкушението да надникнеш зад лустрото на един политик или управник. Професията носи и смях, и сълзи.

Преди години беше се разчуло, че кмет на съседна до Пловдив община вдига голяма къща в близко село, въпреки скромната си заплата. Решаваме с колегата Радко Паунов от „24 часа“ да проверим на място, като си даваме сметката, че кметът няма да ни заведе да му видим придобивката и трябва сами да го направим, но нямаме адрес и точните координати. Затова измисляме сценарий.

Спираме в първата кръчма и се представяме за брат и сестра, които уж ще строят къща, но най-напред искат да видят тази на кмета, защото в селата разправяли, че била много хубава. Та питаме къде се намира, че да я видим. Хорицата са безкористни и подробно обясняват как да стигнем до имота. Същата версия повтаряме и на бащата на кмета, който наглежда как майсторите довършват къщата. Възрастният човек е поласкан и с готовност ни показва всички стаи, като отговаря подробно на въпросите ни какви материали са вложени, колко пари струват, скъпо ли взимат за работата. Вадя бележник и записвам, като обяснявам на човека, че трябва да разкажем всичко на родителите, тъй като те ще ни помагат с парите за бъдещия строеж.

Благодарим на човека и тъкмо се настаняваме в колата, към нас се хвърля разгневеният баща с викове: „Дръжте ги!“, а след него търчат работниците. Веднага се досещаме, че хората от кръчмата все пак са решили да уведомят кмета и той по описанието се е досетил, че не става дума за брат и сестра, а за журналисти. Заключваме колата отвътре да не отнесем боя, ала бащата с работниците не я пускат. „Давай каквото си писала!“, вика нашият "екскурзовод". Отварям  бележника, късам ядосано празните листове и му ги подавам през прозореца. Бащата отстъпва за миг, а ние - газ да ни няма.

Описахме къщата всеки в своята медия. Кметът ни обвини, че заради тази случка е хванал червен вятър, и се закани да ни съди. Но не го стори, защото къщата беше факт.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Явор

Явор

13.12.2022 | 15:13

Вие сте най —завис8мата пловдивска медия, ай сиктир! Не отразихте протеста в събота!

Отговори
5 0
стар пиян беззъб седесар

стар пиян беззъб седесар

13.12.2022 | 14:34

А аз едно време скачах на площада и чакам демокрацията да победи!

Отговори
0 2
До строител ,от реалист

До строител ,от реалист

13.12.2022 | 12:36

Сега , пич , за някои неща си прав , но лично Чернев , чрез схеми и статии , само с факти , разкри ОКТОПОДА на Тотев.Друг е въпроса , че органите , които трябваше, не си мръднаха пръста по тези скандални факти.Иначе Марица на кметски избори , винаги е играла твърдо за Герб,като в месеца на самите избори минава всякакви граници на приличие , дори нарушава законите.А Йеремиева си умира да харесва и подкрепя кметове - крадливи негодници.А после се разкайва , че е подкрепяла чудовища , но мерзавеца вече е назначен за кмет и целия град страда

Отговори
6 0
Няма нищо за учудване!

Няма нищо за учудване!

13.12.2022 | 12:19

Триете неудобните ви коментари , и с това , още по -жалки ставате! Изтрийте след секунди и този!

Отговори
5 0
строител

строител

13.12.2022 | 12:14

И това ли е големият "героизъм." Да се бъзикате с тогава 97 годишен старец.А маминия цял квартал на пъпа на Пловдив строи.Него защо не влезна да опишеш. Защо не отиде и до Керамоти , там също да му видиш имотите.Защо не надникна в двореца му в Белащица, къщата на Богомил , бизнес центъра му на 5 етажа.Но там ще видиш перфектно качество, не като на общинските обекти, които са в пъти , по -скъпи от неговите имоти , но с ужасяващо качество.

Отговори
10 0
Готина история, браво!

Готина история, браво!

13.12.2022 | 12:05

Обаче имаше ли ефект от нея за кмета и луксозната му къща? Нещо НАП, КПКОНПИ, заинтересуваха ли се? Или...каквото било - било - като АКЦИЯ "ХЕЛИКОПТЕР"...навремето!

Отговори
3 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?