49

РИОСВ – Пловдив: Не всяко намерено животно е бедстващо!

През пролетните месеци зачестиха сигналите към РИОСВ – Пловдив за паднали от гнездата си наскоро излюпени птици. Най-често сигналите са за млади екземпляри от вида горска ушата сова. Отивайки на място, обаче, експертите установяват, че най-често се касае за паднали от гнездата си пернати, които са напълно здрави, съобщават от регионалната екоинспекция.

Експертите на институцията обръщат внимание, че когато става дума за спасяване на малки птици, на първо място трябва да се има предвид, че не всеки случай се касае за бедстващ вид. В този период малките птици все още се учат да летят самостоятелно и често падат от гнездата си. Това не е повод за притеснение, защото малките птици не са ранени и няма нужда да бъдат обгрижвани или изпращани в Спасителен център. 

Експертите на екоинспекцията препоръчват, когато гражданин намери малка птица, ако тя е без видими наранявания, да бъде поставена върху клон на дърво или на покрива на сграда в района, където е намерена. Родителите им ще ги открият и ще продължат да се грижат за тях.

„Често получаваме сигнали за намерени екземпляри – най-често костенурки и таралежи. Хората ги взимат от естествената им среда и ги носят в екоинспекцията, но в стремежа си да направят най-доброто за тях, те всъщност ги отделят от естествените им местообитания“, споделят експертите. Те съветват, ако такова животно бъде намерено на път или оживено място и ако е във видимо добро състояние, то да бъде преместено на безопасно разстояние от него, в посоката, в която се е насочило. Малките животни са способни да оцеляват сами, независимо, че изглеждат уязвими.

За улеснение на гражданите, екоинспекцията е публикувала в сайта си секция с най-често срещаните въпроси, свързани с реакция при намерени защитени видове птици и други животни и техните отговори: https://plovdiv.riosv.com/files/file/BIO/SIGNALI.doc 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?