Следвайте ни

Мобилна станция измерва чистотата на въздуха в „Северен“ 

viber icon

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) стартира 14-дневно непрекъснато лятно измерване на качеството на атмосферния въздух в пловдивския район „Северен“ от 25 май. За целта екоинспекцията разположи мобилната автоматична станция (МАС) на Регионална лаборатория - Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда на в двора на предприятие на бул. „Дунав“.  Мястото е определено по предложение на община Пловдив. 

Провеждането на индикативни измервания на качеството на атмосферния въздух е в изпълнение  на Годишния график за имисионен контрол за 2020 г. на екоинспекцията, утвърден от Министерството на околната среда и водите. Измерванията се извършват през всеки един от четирите годишни сезона общо 51 дни през годината. Измерванията през пролетния период не показаха отклонения на стойностите на основните измервани показатели.

Целта на измерването е да се определи качеството на въздуха в район „Северен“. След приключването му експертите на РИОСВ - Пловдив ще направят анализ и оценка  на резултатите от извършения мониторинг. Показателите, чиито нива ще бъдат проследени през двуседмичния период са серни и азотни оксиди, въглероден оксид, озон, бензен, фини прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2,5) и др. При анализа ще се вземат предвид и измерените чрез МАС стойности на температурата, слънчевата радиация, посоката на вятъра, атмосферното налягане и относителната влажност.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?