Следвайте ни

РИОСВ дава зелена светлина за атракцион на остров Адата

viber icon

Според становището на РИОСВ, внесено във връзка с ОУП в Община Пловдив заедно с екологичната оценка, остров Адата е предвиден за озеленяване за широко ползване. Този статут по закон позволява застрояване за атракции до 40 процента. Ако в окончателния вариант се приеме този режим, ще бъде катастрофа, счита арх. Иван Делчев. Проектантите искат на Адата да се запази 80 на сто от зеленината.

Почти целия остров е частна собственост, възстановена след продължителните дела с решение на Върховен административен съд по закона за реституция. Наскоро гората в реката  беше купена от пловдивския бизнесмен Ангел Куков, собственик на Акваленд в Тракия. Засега и самият той казва, че не знае по какъв начин ще стопанисва имота, за да му носи приходи, а не само да плаща данъци. Общината също има собственост на острова с площ около пет декара. Частният имот е около 90 дка и в момента  представлява необитаема гора с изключение на броените на пръсти рибари, скитници и наркомани.

Арх. Делчев твърди, че няма нормативи за зелените площи на обитател, каквито имаше преди. Според един от рецензентите арх. Антоанета Топалова Пловдив се побира в нормите на „белите дробове” за общо ползване, но и тя е на мнение, че нови зелени площи трябва да се заложат в ОУП, особено в кварталите, които тепърва ще се застрояват към Родопите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?