1939
Следвайте ни

Римски форум -север заблестя като перла

viber icon

Реставрацията на Римския форум – север е напълно завършена и се очаква само да сложат информационните табели. Те са поръчани на производителя с надписи на български и английски език. Табели ще има и на Форум – запад до Цар- Симеоновата градина.

Работихме с желание, всички работи по реставрацията и експонирането на археологическите находки са изпълнени и до 10 – 15 дни, след като доставят табелите,  ще приключим и тази задача, каза инж. Цанко Драгиев, управител на фирма „Драгиев и ко”. 

Проектантът на  археологическия паметник е арх. Румяна Пройкова, емблематичен специалист в тази област в Пловдив с богат опит в опазването на културното наследство на Пловдив. 

От Римския форум – север се открива атрактивна гледка и към другия паметник на културата – Одеона, чиято реставрация не е завършена окончателно.

Изготвен е идеен проект за реставрацията и на останалата част на античния площад на Филипопол от източната и южната страни на Централна поща. С този проект общината ще кандидатства за финансиране по оперативна програма в новия програмен период, след като такава програма  се отвори.

Снимки от Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Любопитко

Любопитко

03.12.2021 | 19:45

Колко е ЗАГУБАТА на Пловдивските данъкоплатци от "паметника" на кмета Чомаков ? Той бе продал този терен на Варненска фирма, а наскоро общината си върна собствееноста. Та каква бе загубата ? И не трябва ли тези кметове най-после да носят отговорност за действията си ? Да не се прикриват зад т.н. колективна БЕЗотговорност.

Отговори
7 0
Да-а-а…

Да-а-а…

03.12.2021 | 19:00

Да благодарим на емблематичната Румяна Пройкова за новите фалшиви колони, с които ще зарадва случайно минаващите туристи.

Отговори
8 8
Mимето

Mимето

03.12.2021 | 19:13

Много очевиден фейк

Отговори
4 6
S.P.Q.R.

S.P.Q.R.

03.12.2021 | 21:11

Абсолютно. И тези изкуствени камъни в мрежите..абе трябва да идат да се учат в Рим тия. Да видят хората как реставрират такива обекти.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?