2374
Следвайте ни

Ричард Алибегов пред "Марица": Държавата се изплю в лицето на хората и бизнеса с двойния аршин за сертификатите!

viber icon

Вместо държавата да даде пример като най-големият работодател в страната, тя се изплю в лицето на бизнеса и гражданите. Така председателят на Българската асоциация на заведенията в България Ричард Алибегов коментира продължаващите дискусии дали да се въведе задължителен зелен сертификат за депутатите и дадената отсрочка от 40 дни от премиера да се реши този въпрос. 

Самият Алибегов каза, че много от ресторантьорите спират да искат зелен сертификат за клиенти, докато той не стане задължителен за депутатите в парламента. 

"Причината е възмущението, което се породи в целия бранш и в обществеността катоцяло от коментарите и дискусиите в парламента и МС, които продължават вече седмици наред, дали там ще се ходи на работа със сертификати или не. Дефакто, хората, които трябва  да дават пример на обществото, избягаха изцяло от отговорност и на този етап си ходят свободно на работа без зелени сертификати. Държавната администрация получи острочка от 40 дни, при положение, че целият български бизнес и туризъм молехме за отсрочка и получихме само 24 часа. Щом е така, щом всички са равни, но някои са по-равни, тогава смятаме, че и ние имаме 40 дни отсрочка. Когато се въведе зеленият сертификат за всички, ще го въведем обратно и ние. Това не е мое решение, а на много от членовете на аосицацията, които бяха силно възмутени. Получихме хиляди мейли от цялата страна, в групите в социалните мрежи се пишеше. Ние се борим реално с пандемията, спазвайки всички изисквания, включително зеления сертификат, а изведнъж законотворците не го правят. Просто ни убиха цялото желание да сме ние тези, които носим цялата здравна отговорност в страната. През последните 2 години туризмът носи 90 % от отговорността. Стига толкова. Това не е на инат, не е напук. Просто не можем да повярваме как хората, които обявиха гръмко как ще се борят с пандемията и ще стимулират ваксинацията, с този си ход показаха, че няма нужда от сертификати и ваксини", коментира Алибегов пред "Марица".

Според него случващото се е абсолютен двоен аршин и то в грешната посока. По думите му, другото нешо, което е породило недоволство в брашна е предложението на една от партиите ако има задължителен зелен сертификат, то тестовете за неваксинираните да са за сметка на бюджета. "Как при положение, че обикновеният българин трябва да плаща по 100 лв. на месец, за да ходи на работа и да си прави тестове. Българите, които сме работещи и собственици на бизнес ще си плащаме, а те, които взимат хиляди левове заплати, ние ще им плащаме тестовете?", пита Алибегов. 

На въпрос дали представителите на бранша в Пловдив ще спрат да искат сертификати, той отговори, че решението е индивидуално. "Възмущението в бранша е огромно и ако има хора, които не проверяват сертификати, то те са прави за себе си, защото примерът, който получиха от политиците, е този. Не е правилно, но и не е правилно това, което направиха политиците", коментира още той. 

"Като най-голям рабодотодател, държавата трябваше да даде пример, а първи бяхме ние. И ние трябваше за собствена сметка да създадем центрове за  тестване по нощните заведения, за да работят. И то без никаква помощ от държавата, за наша сметка ги направихме, за да може да работим, за да се чувстват клиентите и работещите сигурни. Просто е обидно", смята Алибегов. 

По думите му, страната се тресе от здравна и икономическа криза, а в същото време месец се води дебат за зелени сертификати в парламента. "Сметките за ток скочиха три пъти, горивата се качват всеки ден, газта се качи неимоверно. Нищо в тази посока. Ние въведохме зеления сертификат за 24 часа. Претърпяхме отлив на клиентела, фалити, загуба на персонал, но въпреки това се преборихме и продължихме. И накрая те излязоха и направо ни се изпюха в лицето. Така изглежда отстрани. Може да не са искали д се случи, може да не са имали това предвид, но крайният ефект е този. Изплюха се в лицето на бизнеса и на българските граждани, които се редят на опашки и плащат всеки месец по 80-100 лв. за тестове. Не може политиците да разделят обществото. Или се борим с пандемията всички или никой. Или има пандемия, или няма. Този ход на политиците ще даде задна скорост на ваксинацията и на абсолютно всичко. Дано има осъзнаване", посочи Ричард Алибегов. 

"Марица" се свърза с няколко собственици на ресторанти и нощни заведения в Пловдив. Те категорично подкрепиха аргументите на Алибегов, но заявиха, че ще продължат да спазват изискването за зелени сертификати, тъй като ще им бъдат наложени глоби. 

"Кой ще ми плати глобите после? Иначе е така. Депутатите не са по-различни от нас. Не са хора ли? Но ще продължа да спазвам мерките. И без това положението е тежко, ако трябва да плащам и глоби от РЗИ, това просто ще е краят?", коментира собственик на известен ресторант в града под тепетата.

"Хората свикнаха. Около 60-70 % от клиентите имат сертификати, дали от ваксинация или от преболедуване. Останалите просто не влизат в заведение. Относно депутатите - абсолютно става въпрос за двоен аршин. Алибегов е прав в аргументацията си, но ако не се вземе някакво законово решение, рискувам много, ако пускам без  сертификати. Така че, ще продължим да изискваме от клиентите ни да предоставят сертификати", каза друг собственик на заведение. 

Трети смята, че ако се премахнат сертификатите, ще се увеличи потокът на клиенти, както и приходите. Но и той се страхува от санкция. "Ако ще се прави това, трябва да е масово. Тип неподчинение и нито един собственик да не иска сертификати. Иначе един-двама да се опълчат, колкото и да обясняват, че депутатите си влизат без сертификат, РЗИ ще им наложи глоби". 

Единици са ресторантите в Пловдив, които ще преминат на "режима" на депутатите. Това са предимно малки заведения. "Отдавна съм на мнението на Алибегов. Мисля, че докато депутатите не станат простосмъртни и равни на нас, имаме пълно право да правим като тях - да влизаме навсякъде без сертификати и да не искаме такива от клиентите ни", смята четвърти собственик, който пък няма да иска сертификати. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Христо

Христо

09.01.2022 | 12:22

Стига сте ревали не са важни изобщо ресторантите които не плащат и 10% от дължимия данък.Важни са хората които работят там да се пренасочат към друг вид работа и да им се подсигурят условия за живот.На собствениците на хореката да затварят и да започват работа има много заводи търсят работници.

Отговори
1 0
Хайдук

Хайдук

07.01.2022 | 20:00

Продавате бизнеса, като Пеевски и бегом във Виетнам или Камбоджа !

Отговори
2 0
Кафа от наглеци

Кафа от наглеци

06.01.2022 | 21:18

Тоя ци га.нин нагъл писна на всички! Знаете ли 6 пържени филии на Пампорово струват 60лв...не е объркана цифра -шестдесет лева... моля за шест броя пържени филийки.... Какво реват!Вижте им ценоразписите...като че ли имат звезди Мишлен!!! Можем без заведения не са най важните! Хляб здраве и култура ни липсва кръчмите не ни липсват.

Отговори
7 1
Руми

Руми

06.01.2022 | 21:11

Тоя няма ли да се изкъпе?

Отговори
6 1
Куррчооо

Куррчооо

06.01.2022 | 21:07

Мекия наркоман

Отговори
5 1
Мая

Мая

06.01.2022 | 17:38

Никога не съм го харесвала. Не съм одобрявала претенциите на бранша. На по отношение на сертификата е напълно прав. Никъде в кафене не ми искат сертификат или е съвсем формално. Имате ли? Имам. Докато не изчезне двойния аршин ще е така. Вече не влизам в кафене защото се страхувам от недобросъвестни посетители.

Отговори
6 6
Граматиков

Граматиков

06.01.2022 | 17:37

Веднага ще се изпишат гениите на завистта и злобата!

Отговори
3 4
Айдиде

Айдиде

06.01.2022 | 16:23

Стига сте ревали, цените на всякъде фърчът до тавана. А да те питам кат мното знаеш, дали си декларира порядъчно цялата печалба, за да имаш претенции да ви компенсират...аааа?

Отговори
16 3
ттт

ттт

06.01.2022 | 15:35

Аз да ти се изплюя в твоята муцуна мутро!!

Отговори
11 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?