Следвайте ни

Ревизоро в Пловдив: Бъдещето на децата ни зависи от проекта "Въча" ВИДЕО СНИМКИ

viber icon

 "Бъдещето на децата ни зависи от Въча", категоричен беше екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро след среща с кмета Здравко Димитров.

Това е една от темите, които кметът на Пловдив и министърът обсъдиха днес. По думите им проект "Въча", който ще реши проблема на 6 общини, включително и на Брестовица, е на път да се реализира. Възможно е финансирането да дойде от новия ВиК холдинг.

"Не, че в момента няма вода, но би могло да има много по-качествена", заяви Емил Димитров.

Според него ресурсът, който се освобождава чрез реализирането на проекта "Въча" може да бъде пренасочен към промишлеността, енергетиката и напояването. Екоминистърът посочи още, че четирите големи язовира в региона „Кричим“, „Въча“, „Цанков камък“ и „Доспат“ са почти пълни – нивото им е над 91%, като на „Въча“ достига 96%. 

По време на срещата са били обсъдени и 4 европроекта по ОПОС, който изпълнява общината. "Трябва да се помисли за инвестиции, да се насочат повече вече извоювани европейски пари към вашия град", посъветва Емил Димитров. 

Според министърът приоритетни за общината трябва да бъдат почистването на река Марица и рехабилитацията на каналите на „Напоителни системи“. Освен това е важно водният ресурс да се администрира правилно, така че да стигне за всички в годините. 

Емил Димитров не отрече, че все още в пловдивските екоинституции има напрежение заради смените в ръководствата на Басейнова дирекция и Регионалната инспекция по околна среда и водите. "Може ли да бъде преодоляно напрежение, когато хората са задържани, а ти си работил с тях. В цялата страна тези проблеми съществуват и хората ги преодоляват", отговори Димитров на въпрос на "Марица" дали напрежението сред служителите е преодоляно.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Таня Христова

Таня Христова

15.07.2020 | 03:59

До кога ще чакаме чиста вода,качествена.нищо конкретно със срокове не разбрах.

Отговори
0 0
Таня Христова

Таня Христова

15.07.2020 | 03:58

ДОКОГА ЩЕ ЧАКА ПЛОВДИВ ХУБАВА ВОДА.НИЩО КОНКРЕТНО СЪС СРОКОВЕ

Отговори
0 0
Водоползвател

Водоползвател

14.07.2020 | 19:10

Пак си казахте стихотворението - 20-30 години слушаме лъжи за "Въча", но дерзайте, времето е пред вас, може някой и да ви повярва!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?