Следвайте ни

Ресторантьори: Трябва да съхраним и здравето, и икономиката

viber icon

„Всички заедно трябва да се справим, за да съхраним здравето на обществото, но и икономиката“. Това становище от името на собствениците на заведения изрази Паулин Петков от Асоциацията на ресторантьорите след среща с областния управител Дани Каназирева. Поводът е повторното затягане на мерките в заведения и нощни клубове, заради увеличения брой заразени в областта и страната. Пловдив е втори по инфектирани с COVID-19 – 135 души. Рестрикциите са били предложени от самия бранш.

Така клубовете ще работят на половин капацитет, а на входовете ще се измерва температурата на посетителите. От бизнеса са категорични, че по-добре да се работи на половин капацитет, отколкото на никакъв. Посетителите ще бъдат на разстояние 1,5 -2 метра и ще са максимум шест човека на маса. Освен това музиката ще е по-слаба, за да се чуват по-добре хората. Глобите при неспазване на разпоредбите са от 3 000 до 7 000 лева.

От Асоциацията на ресторантьорите заявиха, че след края на летния сезон, посещаемостта в заведенията се увеличава и затова е важно обсъдените мерки да се спазват от всички.  
"Само по този начин можем да запазим работните места. Програмите на социалното министерство също ще ни помогне да съхраним служителите. В противен случай десетки хора ще останат на улицата", заяви Петков. Според него мярката 80 на 20, която се прилага за персонала в техния бранш оказва положителен резултат. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?