Следвайте ни

Ресторантьори блокираха кръстовището на Чифте баня, удряйки по тави и тенджери СНИМКИ/ВИДЕО

Съкратени бармани и сервитьори станали медсестри, работници в БДЖ и лелки в детски градини

viber icon

Собственици на ресторанти и барове, заедно с  работниците си, за втори пореден ден излязоха на протест и блокираха натовареното кръстовище до Чифте баня в Пловдив. Недоволството им е срещу готвените от здравните служби ограничения заради коронавируса.

От бранша са категорични, че наложените ограничения през 2020г. вече са нанесли непоправими щети и ако има нови такива – това ще е равносилно на геноцид срещу тях. Заради мерките, свързани с COVID-19, част от напусналите сервитьори, бармани и готвачи се  преориентирали към други сектори. Те започнали да се трудят като медицински сестри, работници в БДЖ и лелки в детски градини. 

Други пък подписали договор с различни пловдивски предприятия. Сега началниците им се чудят как да запълват дупките, а 40% от обектите били във фалит. „Останах с 8 служители. Вече половината работни места ги заемам аз – било в кухня, било в сервиза. Инвестирал съм над 150 000 лв., които отиват на вятъра“, казва Матей Ковачев, който е собственик на заведение. Преди  пандемията той е разполагал с поне 12 служители. 

За разлика от него Петя Лалева е успяла да запази всичките си служители, но цената която платила определя като висока. На протеста тя дойде с плакат  „Кой ще ни плати кредитите“. „Като повечето от бранша в последната година и половина и аз изтеглих кредит, иначе нямаше да се оправим – имаме работници, режийни, данъчни облагания. Банките си работят, мораториумите изтекоха, а ние не знаем ще имаме ли възможност да работим или ще повторим сценария от миналата година“, аргументира се Лалева. 

И други ресторантьори пристигнаха с плакати. На тях пишеше "Защо се имунизирахме", "Виждали сме вече вашата грижа, не я искаме повече", „Слушайте епидемиолозите, а не математиците“, „Оставете избора на хората, не си играйте със съдбите ни“, „Не искаме дребните ви подаяния, искаме да работим“. Вдигайки ги високо те затвориха кръстовището на Чифте баня точно в 16:15 часа. Недоволството си изразиха обикаляйки бул. "Цар Борис Трети Обединител" в кръг под ударите на тави и черпаци. 

Оказа се, че общината не е отказала провеждането на протеста. Това можеше да се случи, защото  уведомлението за намерението им да изразят недоволството си било внесено около 17:00 часа вчера. Според разпоредбите обаче това трябва да се случи 24 часа преди събитието, а началният му час беше 16:00 часа. 


 
Протестиращите са категорични, че не бива да им бъде налагана задължителна ваксинация.

Снимки Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

СуратоМУТРИ БЕЗ МАСКИ? Бая боли Делтата, ей!

СуратоМУТРИ БЕЗ МАСКИ? Бая боли Делтата, ей!

12.08.2021 | 18:02

ДЕЛТА бая боли: https://podtepeto.com/aktualno/782-sa-novite-sluchai-na-koronavirusna-infekciya-za-poslednite-24-chasa/ Поправям се: казах, че даже ако безплатно ме хранят и поят – -НЕ СТЪПВАМ- НЕ. Сега уточнявам, че като отвориш менюто и видиш цените, ако щат ТЕ на МЕН да ми плащат според ценоразписа (а не просто безплатно) аз пак -НЕ СТЪПВАМ- Дори ако нотариално гарантират, че ще платят на семейството ми половината разноска по погребението - -НЕ СТЪПВАМ- Нито “забрани” нито “задължения” не са ми интересни, аз -Клиентът- си знам работата. Която Асоциация на Милионерите БХРА си има проблеми – да се оправя. По-нагоре от Чифтето ("Старинная", ах, таваришчи!) по ул. Четвърти Януарий в Сурп Кеворк има . . . арменски поп. Която КАЛИНКА -престъпник по некадърност- разрешава блокиране на кръстовища за “протест” (?!?А?) както е без двойна маска една върху друга = да му кихна в МУТРАТА!

Отговори
2 3
Ей те много бе

Ей те много бе

12.08.2021 | 17:53

Много рИстУрантьори бря хахааха Смешници.. Не крийте обороти и осигурявайте персонала си на реалните заплати и ще получавате и вие и служителите ви Адекватни компенсации... Иначе ще вземете вие някой лев а персонала някой твоха ( с изключение на тези които изобщо не осигурявате ) Мерзавци

Отговори
5 3
затваряйте

затваряйте

12.08.2021 | 17:01

Галфони! Толкова сте прости...

Отговори
10 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?