Ресторантите в Пловдив: Шокирани сме, вече събирахме капаро
- 17.12.2020 | 08:00
- 17.12.2020 | 11:12
- Станимир Кронев
- 11 417 прегледа
- 37 коментара
Свързани новини
Министърът на здравеопазването: Мерките да продължат до 31 януари 2021 г. ВИДЕО
Хотелиерите към властта: Направихте ни мечешка услуга с вечерния час
Къде се мре най-яко? Пловдив е далеч от злокобния топ ГРАФИКИ
Намерението на властта да остави ресторантите затворени поне до 31 януари хвърли в шок собствениците на заведения в Пловдив. Повечето от тях трескаво се готвеха за повторното отваряне в навечерието на коледно-новогодишните празници.
"Разчитахме на даденото в началото на месеца обещание на премиера, че от 21 декември пак ще можем да работим", заявиха пред "Марица" няколко ресторантьори. Репортерска проверка показа, че над 40 заведения в Пловдив са започнали да приемат заявки и събират капаро за новогодишната нощ. Голяма част от тях рекламират празничната си програма както в специализираните сайтове, така и в социалните мрежи.
Според Антон Маврев, собственик на ресторант с 90 места в центъра, интересът към тази Нова година е неочаквано голям. "Получавахме по две-три обаждания дневно от хора, които питат дали могат да направят резервация за след 21 декември.
Вече имаме списък с над 30 души, които са потвърдили, че ще празнуват при нас, обясни той
Сега се чуди какво да прави със служителите и клиентите. "Аз ще намеря начин да преживея още 45 дни - ще рефинансирам някои кредит или ще взема заем от познати. Не знам обаче как ще се справи персоналът ми - все млади момчета и момичета. За момента имам 10 души, които получават по 24 лева на ден. Нека министърът да помисли как тези хора ще посрещат месечните си разходи, че и предстоящите празници с 500 лева", категоричен е Антон Маврев. Според него повечето ще напуснат сами и ще търсят работа в други сектори или ще се запишат в Бюдрото по труда.
Други негови колеги се надяват до последно, че все пак властта ще размисли и от 21 декември ще заработят. Култова кръчма в "Тракия" предлага един от най-евтините новогодишни куверти в града през последните години - едва 30 лева, срещу които е включена салата, основно, мезета, десерт, баница с късмети, както и DJ програма. По телефона от заведението ни казаха, че ако направим резервация при тях, трябва да платим кувертите до 2 дни, като ни увериха, че
ако ресторантите не отворят за празниците, още на 22 декември ще си получим парите.
В няколко други заведения в кварталът пък се приемат и заявки за празнични банкети след 21 декември.
Не са малко и заведенията в Пловдив обаче, които не искат да рискуват излишно доверието на клиентите си. Повечето утвърдени имена в бранша подготвят празнично меню и програма, но изчакват с обявяването и рекламирането на новогодишните си празненства до крайното решение на кабинета. Всички обаче са категорични - ако забраната за посещения на ресторанти, барове, кафета и нощни клубове бъде продължена до края на януари,
напролет огромна част от бранша ще е фалирал, а хиляди пловдивчани ще са на пазара на труда.
Удължаването на противоепидемичните мерки е възможно да отключи и сериозна криза в редица други бизнеси, предупреждават пловдивските ресторантьори. По думите им, голяма част от складовете, които обслужват бранша, също се задъхват сериозно. "Тук вече не говорим само за съдбата на собственици и персонал, а и на озвучители, доставчици, фотографи, DJ, музиканти, певци и десетки други, чието препитание е свързано със заведенията", категоричен е Атанас Заимов, който от години заработва като фотограф по клубовете.
Статистиката е повече от красноречива - ресторантите са останали затворени за клиенти близо 4 месеца през 2020 година, а баровете и нощните клубове - дори повече. В сектор, който често самите работещи се шегуват, че "ден година храни", това може да се окаже пагубно, категорични са от бранша.
Коментари (37)
Има начин
21.12.2020 | 19:37Подсказвам: Ресторант с хотел може да работи за клиентите на хотела си (фирмата една), и който иска на ресторант, да си плати и нощувката, пък ако ще да нощува в хотела - след работното време на ресторанта.
икономика
17.12.2020 | 15:19да се закрият всички кръчми разнасящи зарази за 10 години напред-да се пренасочат хората работещи там към заводите и селското стопанство, а на съдържателите на барове и кръчми пълна данъчна ревизия с 5 години назад...да бъдат ликвидирани всички заведения използващи тротоарно право разнасящи зарази по улиците ... да се увеличи данък печалба на всички останали заведения на 75процента...а на чалготеките на 150процента.
Голем праз
17.12.2020 | 14:00На кой му пука за кръчмите ,кръчмарите и келнерите!?
Щокиран бях
17.12.2020 | 12:41И аз бях щокиран от една сметка на морето - порцийка калмари 24.99 и бутилка бяло винце 36 лева, ама се съвзех от щока сравнително бързо!
Какво
17.12.2020 | 12:34стана ? Нещо ви излезнаха криви сметките ? Малко ли надувахте ......?
Чакам
17.12.2020 | 18:23си капарото ! И повече никакви предварителни заявки
Ало
18.12.2020 | 14:14запишете ме ... ще празнувам при вас
ГРАД КОЗЛОДУЙ
17.12.2020 | 11:40пазете ЗДРАВЕТО си то е най голямото БОГАТСВО
ГРАД КОЗЛОДУЙ
17.12.2020 | 11:39герб мутри мафия
ЩОКИРАН клиент ...
17.12.2020 | 11:02Много ще бъдете ЩОКИРАНИ ! Чакате само да си пълните гушките !? Пълнете си ги сами,без Нас клиентите. За Коледа и НГ такива софри ще си приготвя ,че ще се пръсна от ядене и пиене - без да се изръсвам... Нали се сещате ! ЩОКИРАНИ СИ ОСТАВАЙТЕ , хайде чао ! И спазвайте стриктно заповедите , наредбите и указанията !!!
Дедо
17.12.2020 | 10:52Полетата и селското стопанство пустеят,няма кой да работи там и купваме дажи и лук и картофи от Европа. Нашенеца само заведения иска да има на всеки 3 метра кръчма и бар. Айде стига толкова!
Завист
17.12.2020 | 09:51Общо взето кеф ни е че им е.зле на собствениците на заведения.
Дада
17.12.2020 | 10:14На кое ти е кеф ? Че един богаташ с Бентли няма да получи още 2 месеца печалба от бизнеса си или на това. Че 500 000 хиляди българи от този сектор от една година са изхвърлени на улицата и тънат в мизерия без стотинка помощ или доход на месец и изнемогват ?
До Дада
17.12.2020 | 15:48Кеф ми е най-вече, че неграмотници и неудачници, като теб ще трябва да си налегнат парцалите и да започнат да РАБОТЯТ вместо да подскачат с табличка между луксозните маси и столове очакващи да "падне" още един бакшиш. Как пък само в тая "професия" бакшишите са задължителни та и чак недоволстват, като не получат такива. Или е по-удобно да чакаш на бакшиши отколкот да работиш на машина, в която и да е промишленост щото на ония балами по машините не им "падат" бакшиши като си свършат добре работата.
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни