Следвайте ни

Ресторантите в Пловдив: Шокирани сме, вече събирахме капаро

viber icon

Намерението на властта да остави ресторантите затворени поне до 31 януари хвърли в шок собствениците на заведения в Пловдив. Повечето от тях трескаво се готвеха за повторното отваряне в навечерието на коледно-новогодишните празници.

"Разчитахме на даденото в началото на месеца обещание на премиера, че от 21 декември пак ще можем да работим", заявиха пред "Марица" няколко ресторантьори. Репортерска  проверка показа, че над 40 заведения в Пловдив са започнали да приемат заявки и събират капаро за новогодишната нощ. Голяма част от тях рекламират празничната си програма както в специализираните сайтове, така и в социалните мрежи. 

Според Антон Маврев, собственик на ресторант с 90 места в центъра, интересът към тази Нова година е неочаквано голям. "Получавахме по две-три обаждания дневно от хора, които питат дали могат да направят резервация за след 21 декември.

Вече имаме списък с над 30 души, които са потвърдили, че ще празнуват при нас, обясни той

Сега се чуди какво да прави със служителите и клиентите. "Аз ще намеря начин да преживея още 45 дни - ще рефинансирам някои кредит или ще взема заем от познати. Не знам обаче как ще се справи персоналът ми - все млади момчета и момичета. За момента имам 10 души, които получават по 24 лева на ден. Нека министърът да помисли как тези хора ще посрещат месечните си разходи, че и предстоящите празници с 500 лева", категоричен е Антон Маврев. Според него повечето ще напуснат сами и ще търсят работа в други сектори или ще се запишат в Бюдрото по труда. 

Други ​негови колеги се надяват до последно, че все пак властта ще размисли и от 21 декември ще заработят. Култова кръчма в "Тракия" предлага един от най-евтините новогодишни куверти в града през последните години - едва 30 лева, срещу които е включена салата, основно, мезета, десерт, баница с късмети, както и DJ програма. По телефона от заведението ни казаха, че ако направим резервация при тях, трябва да платим кувертите до 2 дни, като ни увериха, че

ако ресторантите не отворят за празниците, още на 22 декември ще си получим парите.

В няколко други заведения в кварталът пък се приемат и заявки за празнични банкети след 21 декември. 

Не са малко и заведенията в Пловдив обаче, които не искат да рискуват излишно доверието на клиентите си. Повечето утвърдени имена в бранша подготвят празнично меню и програма, но изчакват с обявяването и рекламирането на новогодишните си празненства до крайното решение на кабинета. Всички обаче са категорични - ако забраната за посещения на ресторанти, барове, кафета и нощни клубове бъде продължена до края на януари,

напролет огромна част от бранша ще е фалирал, а хиляди пловдивчани ще са на пазара на труда.

Удължаването на противоепидемичните мерки е възможно да отключи и сериозна криза в редица други бизнеси, предупреждават пловдивските ресторантьори. По думите им, голяма част от складовете, които обслужват бранша, също се задъхват сериозно. "Тук вече не говорим само за съдбата на собственици и персонал, а и на озвучители, доставчици, фотографи, DJ, музиканти, певци и десетки други, чието препитание е свързано със заведенията", категоричен е Атанас Заимов, който от години заработва като фотограф по клубовете. 

Статистиката е повече от красноречива - ресторантите са останали затворени за клиенти близо 4 месеца през 2020 година, а баровете и нощните клубове - дори повече. В сектор, който често самите работещи се шегуват, че "ден година храни", това може да се окаже пагубно, категорични са от бранша.  

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (37)

Има начин

Има начин

21.12.2020 | 19:37

Подсказвам: Ресторант с хотел може да работи за клиентите на хотела си (фирмата една), и който иска на ресторант, да си плати и нощувката, пък ако ще да нощува в хотела - след работното време на ресторанта.

Отговори
0 1
икономика

икономика

17.12.2020 | 15:19

да се закрият всички кръчми разнасящи зарази за 10 години напред-да се пренасочат хората работещи там към заводите и селското стопанство, а на съдържателите на барове и кръчми пълна данъчна ревизия с 5 години назад...да бъдат ликвидирани всички заведения използващи тротоарно право разнасящи зарази по улиците ... да се увеличи данък печалба на всички останали заведения на 75процента...а на чалготеките на 150процента.

Отговори
11 18
Голем праз

Голем праз

17.12.2020 | 14:00

На кой му пука за кръчмите ,кръчмарите и келнерите!?

Отговори
11 2
Щокиран бях

Щокиран бях

17.12.2020 | 12:41

И аз бях щокиран от една сметка на морето - порцийка калмари 24.99 и бутилка бяло винце 36 лева, ама се съвзех от щока сравнително бързо!

Отговори
18 1
Какво

Какво

17.12.2020 | 12:34

стана ? Нещо ви излезнаха криви сметките ? Малко ли надувахте ......?

Отговори
17 1
Чакам

Чакам

17.12.2020 | 18:23

си капарото ! И повече никакви предварителни заявки

Отговори
6 1
Ало

Ало

18.12.2020 | 14:14

запишете ме ... ще празнувам при вас

Отговори
1 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

17.12.2020 | 11:40

пазете ЗДРАВЕТО си то е най голямото БОГАТСВО

Отговори
16 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

17.12.2020 | 11:39

герб мутри мафия

Отговори
5 7
ЩОКИРАН клиент ...

ЩОКИРАН клиент ...

17.12.2020 | 11:02

Много ще бъдете ЩОКИРАНИ ! Чакате само да си пълните гушките !? Пълнете си ги сами,без Нас клиентите. За Коледа и НГ такива софри ще си приготвя ,че ще се пръсна от ядене и пиене - без да се изръсвам... Нали се сещате ! ЩОКИРАНИ СИ ОСТАВАЙТЕ , хайде чао ! И спазвайте стриктно заповедите , наредбите и указанията !!!

Отговори
18 6
Дедо

Дедо

17.12.2020 | 10:52

Полетата и селското стопанство пустеят,няма кой да работи там и купваме дажи и лук и картофи от Европа. Нашенеца само заведения иска да има на всеки 3 метра кръчма и бар. Айде стига толкова!

Отговори
27 5
Завист

Завист

17.12.2020 | 09:51

Общо взето кеф ни е че им е.зле на собствениците на заведения.

Отговори
15 7
Дада

Дада

17.12.2020 | 10:14

На кое ти е кеф ? Че един богаташ с Бентли няма да получи още 2 месеца печалба от бизнеса си или на това. Че 500 000 хиляди българи от този сектор от една година са изхвърлени на улицата и тънат в мизерия без стотинка помощ или доход на месец и изнемогват ?

Отговори
18 5
До Дада

До Дада

17.12.2020 | 15:48

Кеф ми е най-вече, че неграмотници и неудачници, като теб ще трябва да си налегнат парцалите и да започнат да РАБОТЯТ вместо да подскачат с табличка между луксозните маси и столове очакващи да "падне" още един бакшиш. Как пък само в тая "професия" бакшишите са задължителни та и чак недоволстват, като не получат такива. Или е по-удобно да чакаш на бакшиши отколкот да работиш на машина, в която и да е промишленост щото на ония балами по машините не им "падат" бакшиши като си свършат добре работата.

Отговори
15 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?