Следвайте ни

Реститути съдят държавата за "Каменица"

Докато теренът на бившата пивоварна се застроява, наследниците на създателя Рудолф Фрик не са получили и стотинка

viber icon

Наследниците на Рудолф Фрик - един от създателите на пивоварна "Каменица", 25 години чакат обезщетение за заграбеното по време на национализацията. При одържавяването през 1947 г. фамилия Пютер притежава 25% от активите, включващи над 20 дка земя, къща на 3 етажа и производствено хале с РЗП над 6000 кв. м. През 1992 г. по закона "Лучников" на Пютер са признати правата на законни наследници. От тогава досега обаче живеещите в България, Германия и Швейцария роднини не са получили и стотинка. Спечелили са 4 дела срещу държавата у нас и едно в Страсбург.

От Министерството на икономиката обаче до момента не се съобразяват с решенията на магистратите и предлагат на наследниците мизерно обезщетение. През това време марката бе препродадена 3 пъти, фабриката в Пловдив съборена, а теренът има нови собственици и се застроява за жилища и офиси. 

 

За пладнешкия обир и сагата на семейство Пютер - четете във вестник "Марица".

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

SE

07.06.2019 | 06:49

Не само те са излъгани.А земите и къщите които ни взеха за да построят панелните недомислици.Дадоха ни въздух а земята под тези недомислици е одържавиха.

Отговори
6 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?