49

Реставрират Източна порта на Филипопол след 15-годишни усилия

Реставрацията на археологическия комплекс "Източна порта на Филипопол"  започна от днес, след като вчера беше даден старт на възстановяването на античните реликви на Небет тепе. Двете древни перли се връщат към живот по проект „По крепостните стени на Филипопол”, който се изпълнява с безвъзмездното финансиране в размер на 6 009 151 лева по оперативна програма „Региони в растеж”. Община Пловдив участва с 2 млн. лева инвестиционен кредит. По проекта ще бъдат благоустроени и подходите към разкопките на Небет тепе. 

Стартът на реставрацията на Източната порта, която се намира в подножието на Стария град, беше даден от зам.-кмета на Община Пловдив Пламен Райчев и кмета на район „Централен” Георги Стаменов. „Това е ключов археологически обект, мечтан най-много от Мая Мартинова, която с жар работи тук по време на проучването. За реставрацията и социализацията на Източна порта се полагат усилия от 15 години и съм изключително щастлив, че стигнахме до първа копка”, каза Георги Стаменов. А Пламен Райчев лисна менчето с вода, за да върви на реставрацията.

Най-щастлива обаче беше археоложката Мая Мартинова.”Този археологически комплекс беше незаслужено неглижиран и 40 години след първоначалното проучване не беше обгрижван, но с помощта на район „Централен” беше започната инвентаризация на всички архитектурни елементи, намерени на чудесната римска улица, широка 13 метра. След това започна изработване на идеен проект и проучвания и така се стигна до реализацията”, припомни Мая Мартинова.

Тя разказа, че по време на проучванията са разкрити културни пластове от елинистическата епоха до османския период.”Източната порта е учебник по археология и по този паметник може да се проследи историята на Пловдив. Работим с колежката Биляна Груева и с удоволствие ще участваме в реставрационните работи, за да стане този комплекс една от перлите на Пловдив”, коментира Мартинова. 

При проучването на обекта са намерени ценни археологически паметници. Фризът на здравеносните божества е в Археологическия музей на Пловдив, древният надпис на латински и гръцки език, който съобщава за изграждането на крепостна стена по времето на Марк Аврелий, е взет в София. Мая Мартинова изрази съжаление и увери, че ще бъде направено копие и надписът ще се експонира в комплекса. Ще се възстанови и колонадата. 

Убедени сме, че ще се получи много добре, подчерта Мартинова. 

Снимки от Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Невъзпитан

Невъзпитан

30.08.2022 | 12:38

Циганите от Аджисана така ще " патинират" археологията,че ум ще ни зайде !

Отговори
6 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?