Следвайте ни

Реставратори връщат блясъка на античната перла на Филипопол СНИМКИ

viber icon

Възстановяването на Римския форум-север до Централна поща наближава финала. В археологическия комплекс тези дни влизат реставратори, за да вдъхнат живот на античните реликви от 1-2 век, след като проектът получи  стопроцентовата подкрепа от Министерството на културата и е издадено строително  разрешение за реставрационните работи. Срокът за обжалване, определен със закон, изтече и изпълнителите имат зелена улица да завършат възстановяването на националния паметник на културата.  

Досега на емблематичните  разкопки  под контрола на археолозите неуморно  действаха строителите, които имаха картбланш от МК и община Пловдив да укрепят скатовете, особено до старата къща, а също така да изградят стълбището за достъп до разкопките от Главната.  Туристите ще могат да слизат долу, за да се разходят по древната улица и да разгледат отблизо останките на римските градежи. 

„Задачата на реставраторите е да възстановят  ценните старинни надписи и античните колони, които ще бъдат вдигнати по подобие на   амфитеатър Одеона и Римския форум – запад  до Цар-Симеоновата градина“, обясни управителят на фирмата – изпълнител инж. Цанко Драгиев. 

По договор  фирмата има 60 дни за реставрация, след което поредната археологическа перла на Пловдив  трябва да мине през още една административна процедура - акт за въвеждане  в експлоатация.   

Изпълнителите на проекта вече започнаха да озеленяват Форума, но тепърва предстои, когато времето е подходящо, да се засади трева. С пълзящи вечнозелени растения ще се покрие и сивият бетон на ската откъм къщите, за да придаде още блясък на културно-историческата ценност.

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Александров

Александров

22.08.2021 | 20:29

Градежите и форума не са Римски, а са от Римската епоха! Пулпудева/Тримонциум е град на траките/одрисите в Тракия!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?