46
Следвайте ни

Реставрацията на Небет тепе 4 месеца буксува в НИНКН

viber icon

Повече от четири месеца се бави становището от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) за обект „По крепостните стени на Филипопол“. По тази причина не може да се издаде разрешение за строеж и да стартира работата по проекта. Това заяви заместник-кметът по строителство Пламен Райчев.

Документите са входирани в НИНКН за становище още на 23 август 2021 г. На 13 декември са изпратени писма до министъра на културата и до директора на НИНКН, за да се провери защо се бави процедурата. В първия работен ден на 2022-а година от културното министерство е получен отговор, съгласно който институтът трябва да даде становището си в седемдневен срок.

„Това забавяне става вече притеснително, тъй като обектът трябва да бъде завършен до края на 2023 г. Работим по този проект повече от две години – от самото начало на мандата. Има избран изпълнител - консорциум „Филипопол 2020“, изготвен е технически проект, изтеглен е кредит за съфинансиране в размер на 2 милиона лева от Община Пловдив. Но без съгласувателно становище от НИНКН не може да стартират строително-монтажните дейности“, коментира Пламен Райчев.

Той допълни, че ако се получи до седмица становището на НИНКН, до края на януари всички документи ще бъдат набавени и строителните и реставрационни дейности могат да стартират.

Проект „По крепостните стени на Филипопол“ е на обща стойност 8 009 425, 66 лева с ДДС, като малко над 6 милиона лева е безвъзмездното финансиране по ОП "Региони в растеж". Община Пловдив съфинасира проекта с 2 милиона лева, за което изтегли нисколихвен заем от Фонд за устойчиви градове (ФУГ).

По проекта трябва да бъде извършена реставрация, консервация и експониране на археологическите разкопки на Небет тепе, и на Източната порта на Филипопол, реконструкция на техническата инфраструктура на Небет тепе, както и преустройство на двете най-близки къщи до археологическия обект, в които ще се обособят Информационен център и санитарни помещения, включително и за хора в неравностойно положение.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Протест

Протест

05.01.2022 | 20:24

Герб загубиха, стига вече с тези бутафории и заличаване на историята на Пловдив! Старият общински съвет вън!

Отговори
0 0
БаскетБОЛНИЯТ  мозъклия не е в час!

БаскетБОЛНИЯТ мозъклия не е в час!

05.01.2022 | 17:37

Само като му чуеш бълнуването става ясно що за властелин е Зико: ” Ако има проблем в самия проект би трябвало да го разберем. Още никой нищо не ни е казал. Там някъде е проблемът, че никой не ни е казал нищо. Ако има проблем в проекта, ще се оправи и ще се предостави да се подпише” Абе будала, Петров не ти е вече “наш’то момче ф Института” – той не може да подкрепи пловдивските ПРОИЗВОДСТВЕНИ МОЩНОСТИ за "антични" колонади от . . . стоманобетон. Без Стил (Йонийски? Дорийски?) без канелюри, без капители . . . . Пробутвани от Културско-Турист-Сергиджи ЗАМ- Панов, от който заедно с Бо.ГРОЗЕВ трябваше да се отървеш отдавна (ВИДОВДЕН наближава, с Геената Огнена!)

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?