Следвайте ни

Рестартират проекта за река Марица, спрян от Нено Димов

viber icon

Община Пловдив рестартира проекта за социализация на река Марица, става ясно от капиталовата програма на градската управа.

В бюджета са включени 36 000 лева за предпроектни проучвания, свързани с бъдещи мероприятия за укрепване и социализация на речното корито на реката в границите на Пловдив.

Проектът се подновява, след като през май 2019 г. бившият министър на околната среда и водите Нено Димов отмени решение по ОВОС на директора на РИОСВ - Пловдив доц. Стефан Шилев.

Тогава екоминистерството върна преписката за ново разглеждане от Шилев при спазване на указанията, дадени в мотивите на решението.

Към днешна дата топката отново е у пловдивската екоинспекция, която трябва да върне ОВОС-а на проектантите за допълване и преработка.

В края на 2018-а екозащитници обжалваха доклада, приет от РИОСВ - Пловдив. В становището си по случая БДЗП предупреди за явни пропуски и противоречия в процедурата и разработените доклади. Подобни констатации имаше и от други организации.

Според експертите зоната е специфична, със защита по Натура 2000, и е важен биокоридор - местообитание на редица редки и защитени видове птици. Затова, смятат те, проектът трябва да мине през много по-широк обществен дебат.

В идейния проект, разработен от „Проджект планинг енд инвестмънт“, са заложени уширения на алейната мрежа, които позволяват доближаване до коритото на реката. Предвижда се изграждането на детски площадки и зони за стрийт фитнес, както и кътове за отдих с пейки. 

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

bam

15.01.2020 | 11:35

Е това е тотална корупция! 36 000 лева ей така. Разберете-няма защо да променяте коритото на реката! Така е естествен и красив парк. И не забравяйте, че когато дойде водата всички катерушки, пейки итн ще бъдат отнесени! ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПРОМЕНЯТЕ ПРИРОДАТА! НЕ Е МОДЕРНО.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?