1553

Рестартират почистването на Марица след 10 юни

Предстои работа по южния бряг на реката

Почистването на джунглата по река Марица, започнато в средата на април, ще се възобнови след 10 юни. „Комисията направи оглед на част от речното корито от северната страна между Железния мост и моста на бул. „Васил Априлов” и състави протокол за извършената работа. Следващият участък, който ще се почиства, е отсреща, покрай южния бряг”, обясни пред наш репортер зам.-кметът по екологията Иван Стоянов.


Той уточни, че фирма „БКС ​- Озеленяване” най-напред ще направи рампа, защото от страната на бул. „Марица-юг” няма подход за автомобили до реката.  

Изпълнителите така изчистиха речното корито до Железния мост, че то заприлича на футболно игрище, но бяха принудени да изтеглят техниката си от обекта, защото нямаха разрешение да преминат на отсрещната страна.  


В договора с Община Пловдив на стойност 977 000 лева са посочени най-обраслите с дървета и храсти участъци с обща дължина  4333 метра между жп моста и съоръжението за завиряване. Речното корито условно е разделено на етапи - от двете страни на Железния мост до моста на бул. „Васил Априлов“, след това - до моста на бул. „Руски“,  оттам до Пешеходния мост и Панаира до моста на Адата и до заустването на река Пясъчник. Дървесината се нарязва и се откарва в склада на ОП "Градини и паркове" срещу подписан протокол. 

В условията е включено почистване на речното корито от дървета и храсти, но без да се премахват наноси. Сечта се извършва при строг контрол на Община Пловдив и природозащитните организации и след като еколози маркират дърветата с изискването, че местообитанията на птиците се запазват. От Дружеството за защита на птиците са предупредили, че птиците трябва да отгледат малките, за да могат да укрепнат, и тогава да се работи по премахването на растителността. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 4 оценки
3/5 от 4 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?