49

Рестарт на най-големия мол на Балканите, разчистват терена на Сточна гара до дни

Южноафриканският фонд за инвестиции в недвижими имоти NEPI Rockcastle не се отказва от строителството на най-големия мол на Балканите, който ще се намира в района на Сточна гара в Пловдив. От името на "Непи Прожект Фор" ЕООД в РИОСВ-Пловдив е внесено инвестиционно намерение за изграждането на търговско-развлекателен и административен комплекс "Променада" .

Имотът е разположен на главна градска пътна артерия - бул. „Христо Ботев“ и бул. „Найчо Цанов“ и се намира в непосредствена близост до градския център и други търговски обекти, на две от най активните градски пътни артерии. Обектът заема пространството на целия квартал №170, като контурът му се затваря от новопроектираната обслужваща улица, свързваща кръстовището при улица „Авксентий Велешки“ и новото кръгово движение при надлез „Родопи“. Улицата ще преминава до терена на ЖП линиите, става ясно от инвестиционното намерение.

"Започваме работа по проекта. В момента правим първите стъпки, внесли сме инвестиционното намерение в РИОСВ-Пловдив и чакаме одобрението на институциите. След това ще преминем към подготовка на самите проекти и до дни ще започне разчистването на терена", каза за "Марица" Румен Хорев от „Микс консултинг груп“.

Позицията на сградата е съобразена с всички нормативни изисквания, отразени и в част ПУП, както и с необходимите отстояния от границите на имота, които да позволят достъп на пожарни автомобили в случай на необходимост, става ясно от внесеното инвестиционно намерение.

Транспортният достъп до новия търговски обект ще се извършва посредством няколко входа и изхода към прилежащите пътни артерии. Към момента се предвижда, но не са реализирани разширения на булевардите „Христо Ботев“ и „Найчо Цанов“. Ситуационното решение на обекта е съобразено с бъдещите разширения.

Главните входове за клиенти и посетители са позиционирани към двете главни кръстовища, както и откъм откритото пространство от източната страна на сградата, където се предвижда богато озеленена площ, със зони за рекреация. В рамките на имота са предвидени стопански части за транспортни средства, както и скоростна рампа, качваща автомобили до нивото на покривния паркинг.

Сградата ще съдържа едно подземно ниво, едно приземно ниво, два търговски етажа с магазини и покривен етаж с киносалони и паркинг.

NEPI, която е собственик и на столичните молове Serdika Center и Paradise Center, обяви планове да построи нов търговски център в Пловдив още през 2018 г., но проектът беше съпътстван от забавяния.

Молът трябваше да се появи на терен от 36 декара на мястото на бившата Сточна гара в града, който беше придобит за над 17 млн. лв. Първоначалните очаквания на NEPI бяха търговският център да отвори врати до края на 2020 г., а в отчета на компанията за 2019 г. срокът беше изместен за края на третото тримесечие на 2021 г. Пандемията обаче принуди южноафриканския фонд да замрази някои проекти в Централна и Източна Европа, един от които беше и този в Пловдив.

Търговският център в града трябва да е на четири нива, а общата инвестиция в него е 150 млн. евро.

Паралелно със строежа на мола инвеститорите изгoтвиха преди време пoдpoбeн тpaнcпopтнo-кoмyникaциoнeн плaн-cxeмa зa opгaнизaция нa движeниeтo в зоната. От компанията заявиха, че ще дарят безвъзмездно близо 8 дка земя на Общината за изграждането на нова пътна инфраструктура - oбcлyжвaщa yлицa мeждy мола и жп линиятa, зa диpeктнa вpъзкa мeждy кpъcтoвищeтo нa бyл. „Xpиcтo Бoтeв“ и „Aвкceнтий Beлeшки“ c бyл. „Haйчo Цaнoв“ и пocoкaтa „Aceнoвгpaдcкo шoce“. Решението е добро и ще отпуши трафика около Сточна гара, твърдят експерти по транспорт. И подчертават, че тук е една от най-невралгичните точки на Пловдив. Освен интензивния автомобилен поток оттук преминава и жп линиятa Coфия - Бypгac.   Tpaнcпopтнитe промени остават в сила, но те ще се реализират едва когато се размрази проектът за мола, уточниха от екипа на г-н Хорев преди време. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
2.4/5 от 36 оценки
2.4/5 от 36 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?