46
Следвайте ни

Решено! Съветниците дадоха зелена светлина за "Екобус-Пловдив"

viber icon

Пловдив ще има модерен и екологичен градски транспорт. Такова решение взеха общинските съветници на днешната сесия. Единодушно с 46 гласа "за" се прие да бъде създадена общинска фирма  „Екобус – Пловдив” ЕООД. Предстои общината да кандидатства по оперативна програма на ЕС за доставка на 20 електробуса и зарядни станции, както и оборудването на депо.

„Това е стъпка в правилната посока, но трябва да се помисли дали няма да е поредното дружество, в което вървят разходи без да функционира. Все още не сме наясно по кои ОП ще кандидатстваме и дали там въобще ще има такава опция“, предупреди независимият общински съветник Слави Георгиев, но подчерта, че въпреки опасенията си, ще подкрепи предложението.

По време на разискванията бе прието и предложението на Йордан Иванов от ДБ концепцията, която трябва да предостави предприятието, да не е за 4, а за 10 години.

Освен това според разписаните точки в решението трябва да се проведе и конкурс за управител и да се оцени теренът, които е с площ 18 519 кв.

Транспортното дружество трябва да бъде оглавено от магистър с най-малко 5 години професионален опит.  Конкурсът ще бъде проведен от комисия в състав Евелин Парасков – юрист, Румяна Толова и Златин Велев.

За доставка на 20 електробуса, монтаж на зарядни станции и строеж на депо са нужни 21,6 млн. лева без ДДС. 

По време на заседанието старейшините решиха да не удължат концесията на картинг писта „Лаута“ с 6 години и 8 месеца. Вместо това те отложиха точката за следващата сесия на местния парламент. До тук се стигна след като Атанас Узунов от ГЕРБ настоя в концесията да бъде записана клауза, според която тя ще бъде прекратена, ако от има необходимост. Доводът за предложението му беше, че ако УЕФА и ФИФА издадат четвърта категория лиценз на стадион „Локомотив“, то може да поискат изграждането на многоетажен паркинг. 

Кметът Здравко Димитров и неговият заместник Пламен Райчев бяха съгласни с предложението, но по настояване на част от общинските съветници то беше отложено, за да може да бъде подготвено прецизно и да не нарушава закона за концесията. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

хахаха

хахаха

07.12.2021 | 14:04

Община Пловдив действа по модела на община Варна. Тях вече ги разследват как са окрали парите за електробуси, а тук тепърва избирам кой да ги окраде. :D

Отговори
7 4
Мильо

Мильо

07.12.2021 | 20:05

Ако това с този Ала Бала Бус се случи то аз ще стана от стълбите на Каменица и ше тръгна по главната с гол в ръката нож! С две думи, тия работа е алабала и прах я очите на хората и няма да се случи! Приказки, а наивници!

Отговори
0 1
ГЮРО

ГЮРО

07.12.2021 | 13:11

Тия сичките са за панделата. В цял свят няма друг град, който доброволно си е унищожил тролейбустия транспорт. Най-екологичния и евтин транспорт беше просто ликвидиран от шепа крадливи мошници. Сега ще пробутват много по-скъпите електроавтобуси, на които експлоатационните разходи са в много пъти над тези на обикновените автобуси, за тролейбусите пък въобще няма сравнение. И всичкото това за "едни пари в чекмедже".

Отговори
9 6
Ало в-к Марица къде сте?

Ало в-к Марица къде сте?

07.12.2021 | 12:47

Г-н Чернев и журналисти от най-Пловдивския вестник Марица, няма ли да информирате пловдивската общественост, че предстои втори опит за апортиране на акциите на община Варна в Пловдивския панаир и Гергов се кани за порвден път да отмъкне от Пловдив и Община Пловдив символа на града - Панаира. Защо тази важна новина липсва от страниците на Марица??? Какво чакате, та не давате гласност?

Отговори
13 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?