Следвайте ни

Решено: Израелците се отчитат за "Въча" до 3 седмици НА ЖИВО

viber icon

Oчаква се до 3 седмици израелската фирма да даде  отчет за свършеното  по проект "Въча".  "Радвам се, че има приемственост.  Питейната вода е приоритетна, включва 7 общини, а на втория етап може да се разрасне към Хасково.

Важно е да имаме този втори вариант, защото в момента две сонди в Пловдив са спрени, заради замърсяването на Марица. Затова налягането по високите етажи е ниско", каза кметът Здравко Димитров.

Проучванията ще бъдат извършени в следващите 14 месеца. Те ще бъдат ръководени от проф. Борис Цанков. Вече започват анализите и събирането на данни за потенциалното водоснабдяване на Пловдив и региона за следващите 50 години напред. В предпроектните изисквания трябва да се направят  геоложки, хидрогеоложки и геодезически проучвания, изготвяне на хидравлични модели, анализ на качеството на водата от съществуващите водоизточници, на качеството на суровата вода от бъдещия водоизточник, както и подготовката на социално-икономически анализ, а също и на разходите и ползите и други.

Областния управител на Пловдив Дани Каназирева заяви, че е имало известно забавяне в стартирането на проекта, което е било по вина на българската страна, заради изплащането на авансовото плащане. Въпреки това се очаква договорът да бъде изпълнен в срок.  

Израелската компания, която ще проектира каскадата „Въча“, има голям опит в изграждането на подобен тип съоръжения като част от проектите, на които са били изпълнител, са водоснабдяването на Голанските възвишения, както и воден тунел, който минава през Йерусалим. В екипа е и Гавраил Шахам, който е съветник на израелския премиер по водните въпроси. 

Фирмата изпълнител „АШ Индъстрийз”. Припомняме, че израелците дадоха най-висока цена при поръчката – 349 хил. лева при прогнозна цена от 350 хиляди. Въпреки това те са бяха оценени най-високо заради техническите показатели, които са били дадени.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?